Monday 11 April 2022

Kembalilah ke pangkal jalanApakah pegangan hidup kita, rakyat Malaysia yang hidup dałam masyarakat bertamadun didałam sebuah negara yang merdeka? 

Persoalan ini berkait nilai hidup dan budaya dalam sebuah negara yang sebilangan besar penduduknya adalah orang Islam. 


Nilai masyarakat kita dewasa ini sebenarnya bercelaru dan tidak berpegang kepada yang nyata. Kompas moral kita seolah tidak berfungsi langsung.


Kecelaruan kita wujud dari pelbagai sudut namun tahap kecelaruan yang melampau atau ‘absurdity’ pada ketika ini amat membimbangkan. 


Kita hidup dalam keadaan dimana politik menjadi pegangan hidup. 

Agama dan nilai hidup diperlakukan seolah alat yang digunakan semata-mata untuk kelangsungan politik sahaja.


Kecelaruan kini tidak masuk akal dan tidak waras. Kecelaruan ini tidak tertumpu pada agama atau bangsa, tetapi Islam yang dianuti sebahagian besar rakyat Malaysia seharusnya menjadi panduan untuk kita. 


Malangnya kita seolah terpesong jauh. Kita sesat angkara pelbagai bentuk rasuah serta sogokan. 


Pemikiran sebahagain besar rakyat, khususnya orang Melayu, sudah tidak stabil.   


Kerana nyamuk se-ekor kita bakar kelambu tetapi najis ditengah meja santapan kita buat tak tahu.  


Pencuri tabung masjid di-mandikan seperti mayat, orang Melayu marah berhari-hari tanpa hujung pangkal.  


Pelajar di-hina pensyarah, orang Melayu menyumpah tak sudah-sudah. 


Pelajar terpaksa panjat pokok untuk capaian internet orang Melayu meronta sehingga menara dipacak dan internet dipancar. 


Reaksi masyarakat Melayu terhadap isu-isu diatas, yang tersebar luas terutamanya dalam jaringan media sosial, nampak normal tetapi sebenarnya agak janggal.

 

Reaksi ini janggal kerana masyarakat Melayu ini cenderung dengan  yang kecil serta mudah melatah tetapi tidak peduli akan perkara lain yang jauh lebih besar dan memudaratkan.


Reaksi masyarakat Melayu tidak konsisten dań tidak berdasarkan nilai atau pegangan hidup, jauh lagi dari ajaran agama. 


Orang Melayu kini berpendidikan tetapi malangnya mereka lebih seronok dengan khabar angın, cerita kedai kopi dan propaganda politik.


Mana mungkin Islam mengajar kita mengagungkan penjenayah yang telah terbukti mengkhianati agama, bangsa dan negara-nya sendiri. 

 

Ini bukan cerita kedai kopi atau tampalan media sosial berunsur propaganda. Ini bukan lawak yang menjadi ikutan di TikTok. 


Ini fakta, bukan auta. 


Orang Melayu yang rata-ratanya mengaku beragama Islam dań mempunyai nilai hidup yang suci murni, secara terbuka bersekongkol dengan anasır yang merompak masa depan anak-anak mereka. 


Orang Melayu yang sering mendabik dada akan kelebihan nilai hidup mereka mengatasi bangsa dan agama lain, tidak sedikitpun malu untuk bersama penjenayah yang terlibat secara langsung dalam jenayah kleptokrasi terbesar dalam dunia. - Cuba Google jika tidak faham erti kleptokrasi


Orang Melayu, termasuk golongan terlebih Islam yang begitu melampau akan tafsiran halal dan haram sehingga menghadkan pergaulan anak-anak dengan orang bukan Islam, nampak tidak peduli akan haramnya rasuah serta penyelewengan yang dilakukan penjenayah yang menggelarkan dirinya penyelamat Melayu. 


Apakah kerana penjenayah itu juga berbangsa Melayu, bergelar pemimpin dan boleh memberi duit untuk sokongan maka ajaran Islam serta nilai hidup boleh di tong-sampahkan? 


Orang Melayu yang begitu geli dan jijik dengan babi dan sanggup menutup mata dan hidung daripada melihat atau terbau daging babi yang tergantung jauh diseberang jalan, tidak pula geli atau jijik dengan penjenayah yang telah terbukti mengkhianati negara dan merogol khazanah bangsa. 


Jenayah yang dilakukan pengkhianat ini, sewaktu menyandang jawatan perdana menteri Malaysia, telah dibuktikan di tiga mahkamah berasingan dalam negara. 


Butiran pengkhianatan anak bekas perdana menteri ini juga telah mula dilondehkan secara lebih terperinci ketika perjalanan kes berkait 1MDB di Amerika Syarikat. 


Perincian dari mahkamah di AS menerangkan lagi bagaimana khazanah Malaysia dirogol oleh bajingan ini dan sekutunya tanpa sekelumit pun rasa bersalah. 


Mereka berhutang dengan jaminan Kerajaan Malaysia dan kemudiannya mencuri duit yang dihutang itu. Begitu hina pengkhianatan bekas perdana menteri berbangsa Melayu dan mengaku beragama Islam ini.


Pengkhianat ini tidak mungkin diperdaya orang lain. Jika benar dipedaya kenapa bersekongkol mengubah laporan audit negara bila jenayah mula terbongkar?  


Jenayah yang dilakukan bangsawan yang terbangsat itu telah dibuktikan menerusi fakta kukuh melampaui keraguan barisan hakim tertinggi negara, dan bukan nya menerusi propaganda politik murahan atau tampalan di Facebook. 


Yang di nanti kini dalam negara hanya rayuan di mahkamah terakhir. Itu sahaja proses keadilan yang berbaki. Senarai bukti terlalu panjang dan kukuh untuk dinafi.


Di Ramadan yang mulia ini marilah kita sama-sama bermuhasabah diri. Jangan tipu diri dan keluarga sendiri.


Rakyat Malaysia, khususnya orang Melayu Islam, yang masih berpegang pada ajaran agama yang suci - kembalilah ke jalan yang benar.


Jangan terpedaya dengan ajaran sesat serta kelicikan pengkhianat agama, bangsa dan negara yang hanya ingin menyelamatkan diri dari hukuman.


Bebaskan diri ke jalan yang benar. 


Assalamualaikum. 


   

No comments: