Thursday, 27 April 2017

SPRM dan Soros - Siapa lebih berkuasa?

The official is being investigated under Section 53 (3) of the MACC Act and was granted bail of RM100,000 with two sureties, but was rearrested on Dec 2 to assist in investigations into illegal money-laundering activities under Section 4(1) of the Anti Money Laundering Act (AMLA) 2001 and was released under bail of RM100,000, after being detained for 24 hours. In its probe, MACC seized more than RM150 million in cash, vehicles, assets and documents from the official.
This included RM41 million in cash and RM12.6 million in bank accounts, 56 land titles belonging to Yayasan Melaka in Sabah and six State Economic Planning Unit (UPEN) files related to land reclamation projects, seven vehicles (two Toyota Vellfires, a Toyota Camry, a BMW, a Proton Waja, a Perodua Myvi and a Proton Exora).
Also seized were two Toyota FJ Cruiser four-wheel drive vehicles which are worth about RM200,000 each.
Following his release, the official had initially resumed his duties at the MBMB mayor’s office, before Idris announced in a response to a query from the opposition at the state assembly in February, that the official had been removed from the city council and placed at the Tangga Batu Umno service centre.
At the Klebang Kecil Umno Youth, Wanita and Puteri annual conference held at his official residence in Seri Bendahara, Idris announced the official’s appointment as the state BN and Umno special functions secretary. - NST 
A WARRANT of arrest is out for a politician in Malacca implicated in a multimillion-ringgit corruption scandal.
The man was supposed to be charged yesterday with at least 10 counts of offences related to money laundering, but the highly-anticipated court appearance did not materialise.
The New Straits Times was made to understand that the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC), which had been granted the arrest warrant by the Malacca magistrate’s court, failed to serve the document on the 56-year-old politician.
...
On Monday night, a state MACC spokesman confirmed that the commission’s case would be brought to the court yesterday.
The spokesman yesterday, however, said: “I am sorry, there is indeed a case to be charged (at court) tomorrow (yesterday), but I do not know who. I have not received any information pertaining to this case (as this is handled by MACC headquarters).
“I am also awaiting answers from them,” he had said in a text message on Monday.
Late yesterday, however, the spokesman told the NST that the corruption case had been shelved to a later date.
“No one is going to be charged today (yesterday). It has been postponed. 
“I will update if there are new developments.”
He added that a new date could be as early as the end of next week.
It is learnt that the graft busters were also waiting for further instructions from the Attorney-General’s Chambers on the matter. - NST also 

KENYATAAN MEDIA 
27 APRIL 2017

Adakah kelewatan mendakwa pemimpin UMNO Melaka satu cubaan "cover up" ?

Saya berasa terkejut dengan satu laporan NST bertarikh 26 April 2017 melaporkan bahawa pemimpin UMNO Melaka yang terpalit dengan skandal rasuah RM150 juta belum lagi didakwa. 

Pemimpin UMNO Melaka itu yang sepatutnya didakwa kelmarin namun beliau tidak muncul di mahkamah dan belum didakwa lagi walaupun waran tangkap telah dikeluarkan terhadapnya. 

Adalah menjadi rahsia umum bahawa pegawai berkenaan mempunyai hubungan rapat dengan Idris Haron memandangkan Idris sendiri telah diminta memberikan kerjasama oleh SPRM berkaitan dengan kes rasuah pemimpin UMNO Melaka itu pada awal tahun ini.

Kegagalan mendakwa pemimpin terbabit menimbulkan pelbagai persoalan kepada orang ramai khususnya rakyat Melaka.

Bagaimana beliau masih bebas walaupun waran tangkap telah dikeluarkan ? Dimanakah pemimpin terbabit berada sehinggakan pihak berkuasa gagal membuat tangkap terhadapnya? Apakah beliau dilindungi pimpinan atasan kononnya beliau punyai hubungan secara langsung dengan Ketua Menteri kerana bimbang Idris Haron akan diheret sama? 

Saya mendesak pihak SPRM tampil dengan segera memberikan penjelasan terhadap kelewatan mendakwa pemimpin terbabit bagi mengelakkan sebarang spekulasi timbul. Saya juga mendesak agar menghentikan sebarang percubaan "cover up" oleh pihak tertentu untuk menyelamatkan pemimpin terbabit.

SHAMSUL ISKANDAR MOHD AKIN
AHLI PARLIMEN BUKIT KATIL - MELAKA 


Siapa sebenarnya sipolan yang dikenali sebagai SOROS ini? 

Bagaimana SOROS ini begitu berkuasa sehingga mampu 'menahan' SPRM daripada menjalankan tugas mereka? 

Di Johor Exco Kanan Kerajaan Negeri pun ditangkap dan dituduh dimahkamah oleh pihak SPRM tanpa sebarang campurtangan politik, kerajaan ataupun pihak istana. SPRM bebas menjalankan tugas mereka dalam kes profil tinggi di Johor tempohari.

Bagaimana SOROS dari Negeri Melaka ini seolah-olah lebih berkuasa dari SPRM? 

Persoalan yang ditimbulkan Ahli Parlimen Bukit Katil YB Shamsul Iskandar adalah berasas. Sebenarnya persoalan tersebut telah menjadi bualan umum. 

Apakah benar Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron turut terlibat dalam kes rasuah ini dimana pihak SPRM telah merampas wang tunai dan harta lain bernilai lebih RM150juta? 

Apakah benar kertas pertuduhan kini telah kembali ke-meja Peguam Negara Tan Sri Apandi Ali untuk 'dikaji semula' selepas sipolan yang melindungi Soros menggunakan 'talian hayat Putrajaya'? 

Ini antara persoalan yang timbul dibibir dan minda rakyat ekoran penyebaran beberapa laporan akhbar dan berita dari 'sumber SPRM'.

Kes terbaru dalam siri operasi kes profil tinggi SPRM ini sebenarnya telah mencuit perhatian masyarakat : 

Pertama kerana jumlah yang terlibat, iaitu lebih RM150 juta; 
dan keduanya kerana kekebalan seorang pekerja parti politik yang baru-baru ini ditugaskan 'hanya untuk memasang bendera dan kain rentang parti'. 

Apa nak jadi dengan laungan amaran Ketua Pesuruhjaya Datuk Dzulkifli Ahmad jikalau tukang pasang bendera pun boleh jentik SPRM dari jauh? 


Amaran tinggal amaran?

Mungkin Dzulkifli harus segera menemui Apandi Ali dan menjernihkan pandangan umum akan kewibawaan SPRM. 

Yang menjadi percaturan sekarang adalah maruah SPRM yang sedang cuba dipulihara selepas rosak teruk akibat siasatan skandal 1MDB dan SRC International. 

Pasti Dzulkifli dan Apandi masih ingat akan episod 1MDB dan SRC yang masih belum berkesudahan itu. 

Pisang nak berbuah lagi?

p/s 


Ada kes boleh jadi tak ada kes dan yang tak ada kes tiba-tiba boleh jadi ada kes. Yang ini apa kes-ah ?





Sunday, 26 March 2017

IT IS YOUR VOTE

 

While walking down the street one day a Malaysian politician is tragically hit by a truck and dies.

His soul arrives in heaven and is met by an angel at the entrance.

 "Welcome to heaven," says the angel. "Before you settle in, it seems there is a problem. We seldom see a high official around these parts, you see, so we're not sure what to do with you."

"No problem, just let me in," says the man.

"Well, I'd like to, but I have orders from higher up. What we'll do is have you spend one day in hell and one in heaven.   Then you can choose where to spend eternity."

"Really, I have made up my mind. I want to be in heaven," says the Yang Berhormat

"I'm sorry, but we have our rules," says the angel.

And with that, the angel escorts him to the elevator and he goes down, down, down to hell. The doors open and he finds himself in the middle of a green golf course. In the distance is a clubhouse and standing in front of it are all his friends and other politicians who had worked with him.

Everyone is very happy and dressed in the finest batik there is. 

They run to greet him, shake his hand, and reminisce about the good times they had while getting rich at the expense of the people.  They play a friendly game of golf and then indulge themselves on lobsters, caviar and the most expensive food there is.

Also present is the devil, who really is a very friendly guy who has a good time dancing and telling jokes. They are having such a good time that before he realizes it, it is time to go.

Everyone gives him a hearty farewell and waves while the elevator rises.

The elevator goes up, up, up and the door reopens on heaven where the angel is waiting for him.

"Now it's time to visit heaven."

So, 24 hours pass with the Yang Berhormat joining a group of contented souls moving from cloud to cloud, playing the harp and singing. They have a good time and, before he realizes it, the 24 hours have gone by and the angel returns.

"Well, then, you've spent a day in hell and another in heaven. Now choose your eternity."

The Yang Berhormat reflects for a minute, then he answers: "Well, I would never have said it before, I mean heaven has been delightful, but I think I am better off in hell." 

So the angel escorts him to the elevator and he goes down, down, down to hell. Now the doors of the elevator open and he's in the middle of a barren land covered with waste and garbage.

He sees all his friends, dressed in rags, picking up the trash and putting it in black bags as more trash falls from above. 

The devil comes over to him and puts his arm around his shoulder.

"I don't understand," stammers the Yang Berhormat. "Yesterday I was here and there was a golf course and clubhouse, and we ate lobster and caviar, drank champagne, and danced and had a great time. Now there's just a wasteland full of garbage and my friends look miserable. What happened?" 

The devil looks at him, smiles and says, "Yesterday we were campaigning just like you during an election...... Today YOU voted." 

p/s 

Sometimes you find such gems in whatsapp groups. Thank you. 


Tuesday, 21 March 2017

Nothing2Hide2 - Padang Rengas bacul ?


POLIS menolak permohonan Kumpulan Media Karangkraf untuk menganjurkan acara debat antara Tun Dr Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz. - Datuk Hasnan Hassan 
IPOH: Polis menolak permohonan Kumpulan Media Karangkraf untuk menganjurkan acara debat antara bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz, yang dicadangkan diadakan pada Sabtu ini. - BH 

Padang Rengas pun tak selamat jugak?
Menepati jangkaan ramai, debat yang dinanti-nanti oleh sebahagian besar rakyat Malaysia ini besar kemungkinan akan dibatalkan. 

Ini kali kedua debat yang tertumpu kepada skandal 1MDB dibatalkan atas alasan keselamatan dan sebab-sebab teknikal yang lain. 

Debat #Nothing2Hide pertama di antara Dr Mahathir dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada 5hb Jun, 2015 dibatalkan pada minit-minit terakhir apabila Najib tidak muncul. Alasan keselamatan juga digunapakai walaupun venue debat adalah di PWTC Kuala Lumpur.

Kegagalan Najib untuk berdepan dengan Dr Mahathir dalam wacana/debat #Nothing2Hide itu masih mencerminkan kebaculan presiden Umno itu hingga ke hari ini.

Besar kemungkinan debat/wacana di Padang Rengas pada kali ini akan dibatalkan, atas alasan yang sama, melainkan Nazri berjaya meyakinkan pihak Polis untuk memberi kelulusan.

Sebenarnya halangan dari pihak berkuasa ini sudah dijangkakan dari titik permulaan lagi kerana pengalaman #Nothing2Hide pada tahun 2015. Mana mungkin ada tempat yang 'lebih selamat' dalam negara kita jika PWTC dimana ibupejabat Umno tersergam pun boleh dianggap tidak selamat untuk program wacana mengenai 1MDB. 

Halangan terhadap wacana berkenaan skandal 1MDB ini bertambah jelas apabila menteri kerajaan dan jurucakap Umno 'memutuskan' hubungan dengan Nazri. Mereka membuat kenyataan bahawa Ahli Parlimen Padang Rengas ini tidak mewakili kerajaan ataupun Umno dalam wacana/debat ini. 

Rakyat nampak akan kegusaran dipihak pendukung Najib dalam kerajaan dan pengampu tegar presiden dalam Umno. Kegusaran akan perbincangan terbuka skandal 1MDB Najib Razak amat ketara.

Namun penganalisa dan pemerhati politik menyimpan sedikit harapan apabila Nazri memberitahu media bahawa beliau telah berunding dengan Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Zahid Hamidi dan pihak KDN tidak mempunyai apa-apa halangan atau masalah dengan wacana/debat bersama Dr Mahathir di Padang Rengas. 

-
Menurut Nazri, Datuk Seri Zahid Hamidi, yang juga menteri dalam negeri, beri jaminan akan meluluskan permohonan permit daripada pihak penganjur.

“Ya betul. Baguslah sebab saya sudah jumpa dengan TPM (Zahid) pada Khamis lepas di Parlimen.

“Jadi dia tahu tentang perbahasan ini dan dia kata dia akan bagi jaminan bahawa permit akan diberi. Sebab itu saya tidak bimbang sangat, dia sudah beritahu awal-awal akan bagi permit,” katanya kepada FMT.
-

Hari ini lain pula certitanya, lebih kurang seperti #Nothing2Hide pada tahun 2015. Nampak seolah-olah janji Timbalan Perdana Menteri pun sudah tidak boleh dipegang.  

Ada rakan yang berpendapat Nazri tidak berani berdepan dengan Dr Mahathir dan telah menggunakan pihak berkuasa untuk membatalkan wacana/debat ini. Saya tidak berapa setuju dengan pendapat ini. 

Pada pendapat saya inilah perbezaan diantara Nazri Aziz dan Najib Razak. Nazri bukan bacul.

Nazri mungkin sedang cuba untuk menegakkan benang yang basah demi kelangsungan politik dan untuk menyelamatkan Najib dari dihadapkan ke muka pengadilan, tetapi Nazri Aziz yang saya kenali bukan jenis manusia bacul yang mengharapkan jurucakap seperti Salleh Said Keruak dan Rahman Dahlan untuk melindunginya.

Oleh sebab inilah saya berpendapat wacana/debat di antara Dr Mahathir dan Nazri berkenaan skandal 1MDB dan jenayah Najib boleh dan akan diteruskan dengan perancangan yang lebih baik. 

Jika Ahli Parlimen Padang Rengas tidak berjaya meyakinkan pihak Polis mungkin debat/wacana ini boleh diadakan ditempat/tarikh lain dalam keadaan yang lebih 'selamat'. 

Jika perlu kita boleh mengadakan wacana/debat ini disalah sebuah dewan didalam kawasan Ibupejabat Polis Persekutuan di Bukit Aman, Kuala Lumpur. 

Kita sewa dewan dari PDRM, soal keselamatan tidak mungkin muncul dalam kawasan Bukit Aman.

Perdana Menteri dan Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak pun boleh turut serta dalam wacana/debat yang dicadangkan di Bukit Aman ini... jika Najib bukan bacul.  


p/s 

Yang pasti Tun Dr Mahathir Mohamad sudah bersedia sejak sebelum #Nothing2Hide yang pertama pada tahun 2015. 



Saturday, 4 March 2017

Perdana Menteri PEMBOHONG



Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bercakap bohong tanpa segan silu dihadapan orang ramai. 

Ini bukan kali pertama Najib berbohong untuk mengelirukan rakyat tetapi isu hak milik tanah di Forest City Johor adalah antara pembohongan besar yang melibatkan isu kedaulatan negara.
“Bila kerajaan negeri Johor luluskan Forest City, bila tanah itu ditebus, reclaim land, kita jual kepada orang luar atas leasehold (pegangan pajak) untuk tempoh 99 tahun sahaja.
“Bila mereka membeli rumah, rumah itu di atas tanah kita. Jadi di mana soal kedaulatan negara kita terkorban,” katanya semasa berucap merasmikan program “Jom Bantu Rakyat” di Desa Pandan di sini hari ini. - FreeMalaysiaToday

Dalam laporan yang disiarkan pada 20hb Januari yang lalu Najib berkata dakwaan Tun Dr Mahathir Mohamad tentang Forest City adalah fitnah.
Di bawah adalah bukti yang disahihkan sendiri oleh Tun Dr Mahathir Mohamad ketika melawat Forest City pagi tadi.


Siapa sebenarnya yang bercakap bohong dan berusaha memperdaya rakyat Malaysia, khususnya orang Johor, akan kedudukan sebenar pembangunan Forest City dan penglibatan pihak berkepentingan?

Penjualan terus kawasan pesisiran laut yang ditambak menerusi hak milik kekal kepada warga asing bukan isu kedaulatan negara? Rakyat wajar berfikir secara serius dan jangan hanya berharap kepada pagar yang sudah makan padi. 

Setelah diberi hak milik kekal, Najib Razak telah meluluskan Forest City sebagai kawasan bebas cukai. Siapa yang bakal memperolehi manfaat dari status bebas cukai kawasan yang dimiliki orang asing? 

Rakyat wajar berfikir tanpa dikaburi sentimen bangsa, negeri atau perkauman. Jangan takut menegak kebenaran.

Pembohongan demi pembohongan yang di ulang tayang demi untuk menegak kebatilan tidak mungkin akan berjaya. Rakyat harus berfikir berdasarkan fakta agar nasi tidak menjadi bubur dan kita menyesal dikemudian hari.  

Yang sanggup berkomplot menukar status bumiputera kepada bukan bumiputera pun bukan orang lain.

Maklumat selanjut berkenaan Forest City di-SINI. Mungkin Datuk Seri Khaled Nordin boleh keluar dari kepompong menjelaskan isu ini jika peranan beliau bukan sekadar budak suruhan.

Ancaman terhadap kedaulatan dan hak negara tidak terbatas kepada projek mega negara China di Forest City Johor.

Kerajaan negeri Melaka dibawah pimpinan Datuk Seri Idris Haron juga, berdasarkan bukti hitam putih, telah memberikan hak milik kekal untuk kawasan pesisir pantai seluas 609 ekar yang ditambak. 

Idris Haron masih belum menjelaskan bagaimana kawasan pesisir pantai kita boleh diserah kepada pihak lain dengan hak mutlak milik kekal, lebih-lebih lagi bila ianya melibatkan pegangan orang asing. 

Mungkin Idris Haron masih sibuk berhadapan siasatan SPRM di bumi Hang Tuah tetapi isu pemberian hak milik kekal untuk kawasan pantai yang ditambak ini harus diperjelaskan secepat mungkin. Ini soal kedaulatan negara, bukan soal cantas mencantas dalam parti jualan langsung.

 p/s 

Banyak juga duit yang masuk kedalam akaun bank peribadi pemimpin dan anak-anak mereka di Johor dan Melaka ni. Negeri lain macam mana? 







Monday, 27 February 2017

Rakyat tahu siapa mungkar



Rakyat yang waras harus tahu bahawa matlamat kita hanya satu.

Rakyat, khususnya yang dewasa dizaman kegemilangan negara, tahu akan kedudukan sebenar kita pada waktu ini.

Kedudukan kita merosot walau dinilai dari sudut mana sekalipun. Dipentas antarabangsa kita kini dikenali sebagai salah sebuah negara yang tenat, diantara sepuluh negara paling tenat, diserang wabak rasuah.

Penyakit rasuah ini telah menjadi wabak merbahaya yang mengancam melumpuhkan sistem pentadbiran negara diperingkat tertinggi.

Sistem check and balance seakan lumpuh apabila rasuah, salahguna kuasa dan perlakuan merompak harta negara (kleptokrasi) diperingkat tertinggi pentadbiran hanya mampu ditonton secara berjemaah.

Rakyat sedar akan keadaan sebenar walaupun sering digula-gulakan dengan pelbagai hadiah dan wang ringgit.

Langkah-langkah populis berniat mengaburi mata dan hati rakyat hanya langkah sia-sia. Rakyat tidak lagi boleh dibohongi dengan putar belit murahan di arus perdana.

Rakyat yang sihat akal fikiran juga tidak mungkin termakan hasutan berunsur agama atau perkauman kerana yang waras tahu ini hanya mainan golongan yang terdesak.

Di Malaysia kita ini tidak ada masalah agama atau sengketa antara kaum, yang ada hanya segolongan kecil manusia yang takut kehilangan kuasa jika rakyat bersatu dan bangun menolak mereka. 

Yang paling takut dikalangan mereka yang takut pastinya Datuk Seri Najib Tun Razak, presiden Umno dan Perdana Menteri Malaysia.

Rakyat tahu kenapa dan mengapa mereka ini takut. Tidak perlu diperjelaskan panjang lebar, cukup setakat dirujuk siasatan SPRM dan pembongkaran terbesar Jabatan Keadilan Amerika Syarikat. 

1MDB adalah malapetaka yang diundang. Satu komplot jahat untuk merompak Malaysia yang terbongkar dengan sendirinya. Baca laporan siasatan di-SINI untuk mengetahui secara lebih lanjut mengenai rompakan terancang ini. - https://www.justice.gov/opa/pr/united-states-seeks-recover-more-1-billion-obtained-corruption-involving-malaysian-sovereign

Yang terlibat secara langsung dalam jenayah kleptokrasi, salahguna kuasa dan khianat takut diheret kemuka pengadilan jika kuasa terlepas dari tangan mereka. Ini hakikatnya.

Yang bersubahat berdiam diri demi kepentingan peribadi juga pasti tidak akan terlepas. Ketakutan ini benar.

Mungkin rakyat sudah tidak mampu melakukan apa-apa lagi untuk memperbetulkan keadaan menerusi saluran-saluran yang termaktub dalam undang-undang dan perlembagaan. 

Agak malang sekali kerana rakyat terpaksa menunggu pilihanraya umum untuk menangani perbuatan jenayah diperingkat tertinggi pentadbiran negara. Malang kerana saluran-saluran sediada telah lumpuh dalam kes skandal 1MDB, kecurian berbilion ringgit dan kehilangan harta pusaka negara. 

Kepentingan peribadi telah mengatasi kepentingan keseluruhan rakyat dan negara Malaysia. Sudah jelas lagi bersuluh.

Rakyat tahu tetapi ramai juga yang masih tertanya-tanya bagaimana kepentingan seorang individu boleh mengatasi kepentingan rakyat dan kedaulatan negara. Kenapa keadaan ini berterusan tanpa penyelesaian?   

Usaha untuk terus memperbodohkan orang Melayu, terutamanya ahli dan orang Umno, demi untuk menutup pekong peribadi pemimpin tidak mungkin berhasil. Melayu bukan lagi hak mutlak Umno. 

Sebenarnya Umno yang bersekongkol dengan penjenayah yang mengkhianati negara sudah hilang kelayakan untuk mewakili rakyat Malaysia, khususnya orang Melayu. 

Umno hari ini sudah kehilangan kedudukan moral kerana secara terang-terangan membelakangkan kepentingan agama, bangsa dan negara... seperti yang sering dilaungkan. 

Rakyat tahu dan pasti mahu kegemilangan negara dikembalikan. Seharusnya keadaan kita jauh lebih baik dari 10 atau 20 tahun yang lalu tetapi apakah itu kedudukan kita pada hari ini?  

Rakyat dapat merasakan beban yang dipikul hari ini. Kita menanggung beban bukan kerana bencana alam tetapi bencana yang diundang dengan rasuah, salahguna kuasa dan pencurian.  

Segala bentuk subsidi dilupus tiba-tiba dan cukai baru diperkenalkan secara paksa walaupun ianya jelas membebankan rakyat. Kenapa tindakan terdesak sedemikian jika segalanya bagus dan berkembang maju seperti yang dicanang? 

Hutang negara semakin tinggi. Beban kos sara hidup semakin berat.  Semakin ramai yang kehilangan pekerjaan. Dimana kedudukan ekonomi kita

Rakyat wajib menyelamatkan negara ini dari cengkaman mereka yang sudah terpesong jauh dari landasan.

Kita harus bertekad untuk menyelamatkan Malaysia, ini matlamat utama. Pilihanraya umum yang akan datang adalah medan kita. 

Yang terdesak mungkin akan meneruskan dakyah dan tipu helah sehingga ke penghujung jalan tetapi rakyat yang waras harus bertekad untuk menyelamatkan Malaysia dari yang mungkar. 

Rakyat mesti mengenepikan segala perbezaan yang lain dan bersatu demi negara kita. Jangan kita biarkan nasi menjadi bubur. 

Menentang kemungkaran tanpa mengira agama, bangsa, kedudukan atau jawatan adalah tuntutan agama. Agama Islam dan hampir semua agama lain yang dikenali dunia menentang kemungkaran secara khusus.

Rakyat Malaysia tahu siapa mungkar.

https://ms.wikipedia.org/wiki/Amar_makruf_nahi_mungkar



p/s 

Tak mungkin rakyat Malaysia yang sihat akal fikiran sanggup membelakangkan ajaran dan tuntutan agama demi untuk mempertahankan BR1M. Tak mungkin kan? 



Tuesday, 21 February 2017

Transparency International - Independent investigation on the 700 million dollar man


Listen to the gentleman in the video. He is Michael Hershman an International Anti Corruption Conference (IACC) council member. 

He was commenting on the USD 700 million (RM2.6 billion) in Umno president Datuk Seri Najib Razak's personal bank account. This was in September 2015 during the 16th IACC in Putrajaya.

- Don't cover up, don't obstruct justice because it doesn't work. Tell the truth. 
- It is not going to go away. Delay is not going to make this issue go away. The truth will come out.

Transparency International chief Jose Ugaz who spoke at the opening of the conference too was openly critical of the suspected criminal. 

- There are two questions that need to be answered: Who paid the money and why? Where did it go?

- One man could answer those questions. If that does not happen then only a fully independent investigation, free from political interference, can uncover the truth.

- Until that happens, no claim from the government on anti-corruption will be credible.

- "Most insidious of all is political corruption. The twisting and distorting of the law by governments plagued by cronyism and captured by special interests"


Almost one and a half years have gone by since global anti-corruption movement leaders spoke out against the Umno president's infamous billions of ringgit in his personal bank account. 

That one man who could answer those questions have not done so. In fact he is bolder in his lies and deception without regards to rule of law or morality. There is not even an iota of decency, dignity or trustworthiness left in him. 

A fully independent investigation, free from political interference, to uncover the truth, as suggested by Jose Ugaz, is now timely. 

Ordinary Malaysians would welcome such an open investigation led by prominent, independent international investigators who seek truth above everything else.

Probably Transparency International could take the lead to uncover the evasive truth surrounding the approximately USD700 million in the Malaysian Prime Minister's personal bank account.

We must start somewhere to try and recover the billions of ringgit siphoned from the government of Malaysia via multiple financial tricks and investment scams. 

Why not start the ball rolling with the 700 million US dollars in Najib's Ambank account. After all he is the root cause of the biggest financial/corruption/kleptocracy scandal in the history of Malaysia.

p/s 

"You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time." - Abraham Lincoln


Monday, 20 February 2017

Propaganda atau putar belit murahan


Setakat ini pelbagai percubaan telah dilakukan untuk mengalih perhatian umum dari skandal 1MDB yang melibatkan Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak. 

Najib yang juga perdana menteri terlibat secara langsung dalam skandal 1MDB dan telah terbukti menerima lebih RM2.6 bilion ringgit dalam akaun peribadi di Ambank. Hutang yang ditanggung akibat skandal 1MDB telah melampaui 50 bilion ringgit. Jumlah terkini mungkin lebih dari itu.

Selain kehilangan maruah dan dikenali kerana rasuah dan kleptokrasi dipersada antarabangsa Malaysia juga semakin kelihatan sebagai gundik kuasa komunis Republik China. 

Kenapa kita seakan terhutang budi dengan pemerintah komunis China sehingga berkelakuan aneh bertentangan dengan dasar hubungan luar negara? Apakah ini kesan kita meminjam atau bersetuju untuk meminjam berpuluh bilion ringgit dari China? 

Kenapa wilayah milik negara ini digadai sewenang-wenangnya menerusi anugerah hak milik kekal kepada syarikat syarikat dari negara China? 

Individu yang paling layak menjawab persoalan ini adalah perdana menteri yang juga menteri kewangan, yang turut memegang jawatan tertinggi dalam 1MDB dan Umno. 

Kenapa Najib enggan berterus terang? Laporan 1MDB Ketua Audit Negara masih berselindungi disebalik Akta Rahsia Rasmi. Kenapa laporan itu menjadi rahsia? 

Dalam keadaan biasa, jika Umno dan Barisan Nasional berfungsi berdasarkan matlamat penubuhan dan sumpah setia mereka, Najib mungkin telah dilucutkan jawatan dan dihadapkan kemuka pengadilan.

Malangnya negara kita telah menjadi luarbiasa sejak pemecatan Peguam Negara terdahulu Tan Sri Gani Patail sekitar bulan Julai 2015. 

Wang tunai lebih RM2.6 bilion dalam akaun peribadi Najib masih belum dijelaskan, lebih-lebih lagi setelah perbicaraan dan siasatan negara luar mendapati 1MDB sebagai sumber duit tersebut. Cerita Pak Arab sudah tidak boleh diterima pakai berikutan bukti yang dikemukakan. 

Sebahagian besar salahlaku, kecurian, pengkhianatan dan jenayah terhadap negara ini tersenarai secara terperinci dalam laporan siasatan awal Jabatan Keadilan Amerika Syarikat. 

Segala persoalan ini tidak dijawab. Bukan saja tidak dijawab malah yang menyoal ditindas, diugut dan dipenjara. Pemimpin Umno yang letak jawatan kerana 1MDB pun diugut dan diaibkan dengan skandal seks yang direkacipta.

Rakyat biasa cuba dikelirukan dengan pelbagai cerekarama politik yang dimainkan saban hari menerusi media yang dijadikan alat putar belit.  

Cerekarama terbaru terbitan Umno adalah siri jelajah Umno dan BN untuk menjelaskan kenapa kerugian urusniaga mata wang asing Bank Negara pada tahun 90an harus disiasat sekarang, setelah hampir 30 tahun. 

Lain bengkak lain pula yang bernanah. Inilah tahap luarbiasa dalam negara kita pada masa ini.

Penasihat mana yang kata rakyat Malaysia, khususnya orang Melayu ini dangkal sangat sehingga boleh ditarik kesana kemari seperti lembu dicucuk hidung? Bangsawan rasa orang bawahan bodoh?

Rakyat tahu apa yang berlaku. Rakyat merasai kesan langsung kepincangan pentadbiran negara sekarang, bukannya kerugian dagangan tiga dekad yang lalu. 

Siri jelajah yang diumumkan ketua penerangan Umno yang agak 'popular' itu hanyalah satu lagi putar belit dalam siri putar belit untuk mengaburi mata rakyat. Rakyat tahu. 

Putar belit terbaru ini begitu ketara sehingga tidak layak pun untuk dikategorikan sebagai propaganda. Propaganda harus ada class, ini hanya sekadar putar belit murahan. 

p/s 

Harap Tan Sri Ketua Penerangan Umno lebih berjaga-jaga dengan dana berpuluh juta yang harus diperuntukkan untuk siri jelajah putar belit ni. Bukan apa, kes siasatan SPRM kat Mara pun belum selesai.  
Rintihan salah seorang penguatkuasa undang-undang yang ditindas. 





Tuesday, 14 February 2017

Sabah state election in April ?

POLITICAL CYCLE... Musa Aman traveled all the way from Kota Kinabalu to Alor Setar to cycle alongside Najib Razak in this early ride on Feb 11, barely 12 hours after news of an impending resignation of a senior BN minister broke out late on Feb 10, 2017.
Sabah could go for an early election, probably within the next two months, in a ruling party's move to test political undercurrents and general sentiments. It is a decision made for Sabah, by Putrajaya.   

Candies and cookies are being actively prepared to woo voters. They come with tags, worth at least a few billion ringgit. Santa Claus could be expected to roam the land below the wind, long before Christmas this year.

Up for grabs would be 60 state seats. The outcome would set the tone for the next election. The 14th general election. Sabah has 25 parliamentary seats.

In Sabah, Barisan Nasional represents 48 state constituencies and Datuk Panglima Musa Aman the BN chairman leads the government as the chief minister. Musa has been in that position for the last 14 years. He could be well on his way out.

Sabahans are being offered a new Chief Minister. The little cabinet is of the view that removing Musa would be a game changer, sort of a breath of fresh air to override negative sentiments against BN and its national leadership.  

But removing Musa could work both ways. It may well be the solution but also highly likely to be the achilles heel to BN in Sabah and elsewhere. 

When Selangor Mentri Besar Datuk Seri Azmin Ali queried, via his Twitter site, if a senior minister had tendered his resignation due to the 1MDB scandal a couple of days ago, there were streams of denials and ridicule. 

Some denials were rabid. 

Which member of the federal cabinet could have likely thrown in the towel after a gush of consciousness over 1MDB? Reading between the lines were interesting.

Najib said he would consider Azmin a liar if the mentri besar failed to name the quitting minister. Azmin responded that his query was based on a personal chat with a particular minister. It's from the horse's mouth, he stressed.   

Hours later, speaking from Kota Kinabalu,  Deputy Prime Minister Datuk Seri Zahid Hamidi nailed it. He announced that the minister rumoured to have tendered his resignation was NOT Foreign Minister Datuk Seri Anifah Aman. 

Why the focus on Anifah Aman, the younger brother of Musa Aman the chief minister? Azmin did not name Anifah. 

Its unlikely both Musa and Anifah are on their way out although Salleh Said Keruak and Rahman Dahlan may appear increasingly impatient. 

But Anifah has been rather quiet lately. Talk of the minister having tendered his resignation was quite low-key, mainly due to two other similar previous rumours in the not so distant past. 

As Foreign Minister, Anifah would certainly have more reasons to tender his resignation now than any other instance in the history of our nation. That is obvious as far as Wisma Putra stands today, or rather crouches these days. 

Certainly Anifah must be having a tough time trying to reconcile his 'no-nonsense' stature with having to ignore concessions for multiple FDIs from China. 

China's foreign direct interferences in Malaysia is increasingly evident after their controversial foreign direct investments. The Chinese embassy appears busy with local issues and partisan politics, to the extend of breaching diplomatic norms and criticising Malaysian leaders.  

China is taking its OBOR a bit too far.

Maybe Anifah has learned to tolerate foreign lectures on 'how to address the former President of Taiwan or what should be an Asean communique'. Maybe not, but the tough-talking foreign minister has been very silent.  

Talk has it that an impending resignation has been tentatively put on hold after a fast direct intervention, another FDI, by the prime minister. 

A two hour negotiation at a leading hospital's cardiac care unit ward in Kuala Lumpur seems to have put things on hold pending the outcome of an ongoing horse trading. 

In a latest development, sources say, the Ketua Pemuda Umno Malaysia post (to be delivered during the next party election) has been added to the plate to persuade Musa Aman to a smooth transition. 

'The youth chief post is for CM's son who is currently Sabah youth chief. CM could be made the next Governor of Sabah. Basically he doesn't have any choice, especially with the recent SPRM cases involving Jabatan Air," a Sabah state assemblyman opined. 

The bigger question, according to the native leader, is who will be Musa Aman's successor. Anifah may not last with a new state BN leader.

"Putrajaya is pushing for Datuk Panglima Salleh Keruak but the local sentiment favours Datuk Seri Panglima Hajiji Noor (Sulaman state assemblyman). I won't be surprised if the state BN officially proposes Hajiji. He is a well liked leader who is capable of being that game changer.

"Rahman Dahlan is not even part of the equation," the assemblyman quipped. 

A long-time Musa aide who played a pivotal role in negotiations during the 2013 Lahad Datu incursion painted a rather defiant picture when deliberating these latest developments in Sabah politics. 

He vouched that Musa still enjoyed strong support and is capable of turning the tables if he is pushed to the corner. 

"When Tun M (Dr Mahathir Mohamad) and Anwar Ibrahim could shake hands and make up we cannot rule out or be surprised if Musa Aman and Shafie Apdal decide to bury the hatchet. Politics is the art of the impossible," he said, assuring that the coming state election would be an interesting affair. 
Whether the election is held separately in April as planned or done together with states from the peninsula in September/October, Sabah is a political time bomb to many an observer. 

p/s 

Who dares rule out Shafie Apdal as the next Chief Minister of Sabah?






Saturday, 11 February 2017

Suruhanjaya Siasatan diRaja skandal Scorpene dan pembunuhan Altantuya



Nampaknya selera semasa dalam negara adalah untuk mendesak penubuhan Suruhanjaya Siasatan diRaja atau RCI (Royal Commission of Inquiry).

Sejajar dengan selera ini, mungkin masanya amat sesuai untuk mendesak kerajaan menubuhkan suruhanjaya siasatan diraja untuk menyiasat skandal rasuah Scorpene dan pembunuhan kejam Altantuya Shaariibuu.

Skandal Scorpene, terutamanya pembunuhan wanita Mongolia tersebut masih belum terjawab sepenuhnya. 

Rasuah bernilai ratusan juta ringgit dalam urusniaga pembelian kapal selam Scorpene masih dalam siasatan pihak berkuasa di Perancis, walaupun terdapat pelbagai desakan dan lobi diplomatik supaya kes itu ditutup. 

Badan bukan kerajaan dari Malaysia, SUARAM juga sedang mengikuti perkembangan kes ini dengan lebih dekat.

Individu-individu yang dinamakan dalam siasatan pihak Perancis termasuk orang-orang yang berstatus VIP dan VVIP dari Malaysia. Laporan media antarabangsa menyatakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pun akan dipanggil untuk memberi keterangan dalam masa terdekat. 

Mungkin pihak berkuasa dinegara kita mahu menunggu keputusan siasatan di Perancis sebelum mengambil apa-apa langkah siasatan disini atau membuka fail siasatan rasuah yang sudah berhabuk.

Walaupun demikian penubuhan suruhanjaya siasatan diraja untuk merungkai skandal rasuah dan pembunuhan ini penting kerana banyak persoalan yang masih belum terjawab. 

Perbicaraan pembunuhan Altantuya membebaskan Abdul Razak Baginda (teman Altantuya dan pemegang saham terbesar dalam syarikat berkepentingan dalam pembelian Scorpene) dan menghukum dua anggota Polis yang didapati bersalah membunuh wanita Mongolia itu dan meletupkan mayatnya. 

Seorang daripada dua anggota Polis itu telah berjaya melarikan diri ke Australia (ketika kes dalam proses rayuan) manakala seorang lagi masih merenguk dalam penjara.

Antara persoalan yang harus dirungkai menerusi Suruhanjaya Siasatan DiRaja adalah :- 

1. Mengapa Altantuya dibunuh? Motif pembunuhan masih belum dikenalpasti sehingga hari ini.

2. Apa pertalian diantara Abdul Razak Baginda dan Altantuya dalam urusniaga pembelian kapal selam Scorpene? 

3. Apakah hubungan sebenar antara Altantuya, Razak Baginda dan Najib Razak?

4.  Bagaimana seorang individu yang telah dihukum gantung kerana membunuh boleh melarikan diri ke Australia ketika kes masih dalam proses rayuan. Ketika penuntut yang gagal membayar balik pinjaman PTPTN pun tidak dapat melepasi sempadan negara bagaimana Korporal Sirul Azhar Umar boleh terlepas sampai ke negara lain? 

5. Siapa yang membantu, melindungi dan membiayai Sirul dan anak beliau di Australia ?  

Bila ditubuhkan nanti banyak lagi soalan yang boleh dikemukakan pihak suruhanjaya siasatan diraja berdasarkan siasatan dan pemantauan yang dilakukan pelbagai pihak, termasuk pihak berkuasa Perancis. 

Mungkin pihak berkuasa Singapura juga boleh membantu siasatan suruhanjaya ini dengan mengemukakan bukti-bukti bergambar akan hubungan sebenar Altantuya dengan VVIP dari Malaysia, jika bukti itu masih wujud.

Anggota suruhanjaya siasatan diraja juga boleh diterbangkan ke Australia untuk mendapatkan kenyataan Sirul tanpa apa-apa bentuk gangguan. 

Besar kemungkinan pihak SUARAM juga mempunyai maklumat yang masih belum didedahkan setakat ini.


p/s 



Nak suruhanjaya sisatan khas untuk merungkai skandal artis digulung dalam tikar di SiRusa Inn Port Dickson? Rasanya tidak perlu tumpu pada skandal peribadi lagi. Kita cuba rungkaikan dulu skandal rasuah dan pembunuhan kejam Altantuya.





Friday, 10 February 2017

Melayu mampu tanpa Umno


1. Melayu akan terus wujud dan maju tanpa Umno. Umno yang akan hilang kuasa tanpa sokongan orang Melayu dan bukan sebaliknya. Kuasa Melayu akan kekal dengan orang Melayu. 

2. Umno tidak sedar bahawa sebahagian besar pengundi Melayu/Islam tidak lagi menyokong mereka.  Data keputusan PRU13 adalah bukti nyata fakta ini. Melayu bukan hak mutlak Umno.

3. DAP tidak berhasrat merampas kuasa dari orang Melayu/Islam. DAP juga tidak mampu berbuat demikian berdasarkan penguasaan kerusi parlimen. Peratusan pecahan penduduk mengikut kaum juga tidak memihak kepada hasutan bahawa 'Cina akan merampas kuasa'. Peratusan rakyat Melayu/Islam dijangka meningkat kepada 85% dalam masa 15 tahun. 

4. Rakyat Malaysia yang bermastautin di Kelantan, Pulau Pinang dan Selangor tidak mati kebuluran atau hidup dalam keadaan darurat kerana menolak Umno dan Barisan Nasional dalam pilihanraya. Kehidupan mereka, terutamanya di Selangor dan Pulau Pinang, nyata lebih baik sekarang.

5.Siapa Najib Razak ? Luangkan sedikit masa untuk menonton dan mendengar sendiri apa kata Ahli Parlimen Raub (DAP) YB Ariff Sabri (video diatas). 
Ariff merupakan bekas Ahli Dewan Undangan Negeri Pulau Manis dibawah Parlimen Pekan. Beliau juga pernah menyandang jawatan Ketua Penerangan Umno bahagian Pekan selama 4 tahun. 
Ketua Umno Bahagian Pekan adalah Datuk Seri Najib Razak. Menurut Ariff jenayah yang dilakukan Najib tidak boleh dimaafkan.

p/s 

Umno kalah hari ini, matahari akan tetap terbit esok pagi. Tak percaya?




Thursday, 9 February 2017

Bila penyamun bebas mencatur ...


Di mana  Low Taek Jho @ Jho Low, Datuk Suboh Mohd Yassin, Nik Faisal Ariff Kamil, Casey Tang dan Jasmine Loo? 

Tidak lama dahulu pihak berkuasa, khususnya pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan Bank Negara memburu kelima-lima individu diatas. 

Mereka adalah orang-orang yang disyaki terlibat secara langsung dalam skandal SRC International yang telah mengakibatkan kehilangan beribu-ribu juta ringgit hak dan harta kerajaan Malaysia. 

Diantara mereka adalah saksi utama dalam siasatan kes wang tunai berjumlah 2.6bilion dan 42 juta ringgit yang menyusup masuk kedalam akaun bank peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak secara berasingan.

Untuk makluman Nik Faisal juga adalah individu yang diberi kebenaran untuk mengendalikan akaun peribadi Najib di Ambank.   

Laporan akhbar pada bulan Julai 2015 mendedah bahawa SPRM gagal menjumpai Jho Low, Suboh dan Nik Faisal kerana ketiga-tiga suspek utama dalam kes skandal 1MDB itu disyaki telah melarikan diri keluar negara. 

Pada waktu yang sama Bank Negara pula mengeluarkan notis 'orang yang dikehendaki' ke-atas Casey Tang dan Jasmine Loo berhubung siasatan mereka dalam kes skandal 1MDB. 

Tiba-tiba, pada bulan May 2016 ketika menjawab soalan di Dewan Rakyat, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Paul Low mengumumkan bahawa pihak SPRM telah memperolehi kenyataan dari ketiga-tiga individu terbabit.  

Low gagal memberi penjelasan lanjut tetapi cara penutupan siasatan kes wang beribu juta ringgit didalam akaun peribadi Perdana Menteri adalah amat ketara. 

Saya bersara kerana kecewa, kata pengarah operasi khas SPRM
Adam Abu Bakar | January 3, 2017

Bekas pegawai tinggi SPRM berasa kecewa dan berdosa kepada seluruh rakyat Malaysia kerana gagal membawa kes SRC ke mahkamah.


PETALING JAYA: Pengarah operasi khas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memilih bersara awal kerana kecewa kes siasatan SRC International (SRC) tidak boleh dibawa ke mahkamah.

Pengarah Bahagian Operasi Khas (BOK) Datuk Bahri Mohamad Zain, 57, yang bersara pada Jumaat lepas berkata beliau berasa berdosa apabila kes penyelewengan melibatkan sejumlah wang yang besar gagal dibawa ke mahkamah sedangkan kes lain tidak mengalami sebarang masalah.

“Bukan sahaja kecewa, malah saya rasa amat berdosa kepada seluruh 30 juta rakyat Malaysia kerana kes SRC tidak boleh dibawa ke mahkamah,” katanya kepada FMT, hari ini.

BOK ditubuhkan pada 2010 untuk membolehkan SPRM menjalankan siasatan kes berprofil tinggi terutama membabitkan rasuah bernilai lebih RM1 juta.

Beliau memainkan peranan penting menyiasat SRC dan menjadi perhatian apabila sejumlah RM42 juta didakwa ditemui dalam akaun peribadi Datuk Seri Najib Razak.

Ia dilapor dimasukkan ke akaun perdana menteri melalui 2 transaksi pada 26 Disember 2014 dan 10 Februari 2015 selepas disalurkan melalui 2 syarikat lain iaitu Gandingan Mentari Sdn Bhd dan Ihsan Perdana Sdn Bhd.


Bagaimanapun, Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali pada Januari 2016 memutuskan Najib tidak bersalah atas tuduhan melakukan salah laku dalam urus niaga berkenaan.

Menurut Bahri, beliau mendapati SRC yang merupakan bekas anak syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) menyeleweng wang rakyat secara terang-terangan.

“Begitu banyak wang rakyat diselewengkan secara terang-terangan. Saya tidak layak berkhidmat di bawah undang-undang sarang labah-labah,” katanya.

SRC ditubuhkan pada awal 2011 untuk meneroka pelaburan strategik di seberang laut dalam sumber tenaga.

Ia kemudian diambil alih Kementerian Kewangan berikutan program penstrukturan semula 1MDB. - FMT


Siasatan kes SRC International ini telah 'ditutup' oleh peguam negara yang bijaksana.

Pegawai SPRM yang meluahkan kebenaran akibat kecewa dengan campurtangan pihak atasan pula diserang dengan fitnah jahat dan pelbagai ugutan. 

Walaupun peguam negara yang bijaksana telah menutup kes SRC International yang berkait rapat dengan 1MDB tanpa dibicarakan dimahkamah, dipercayai kesemua suspek masih lagi menghilangkan diri.  Kalau tidak bersalah kenapa lari? 

Jho Low, yang dikenali ramai setelah dinamakan dalam penyiasatan jenayah kleptokrasi dan pengubahan wang haram terbesar dalam sejarah Amerika Syarikat, juga masih 'hilang'. 

Individu yang turut 'hilang' bersama Jho Low selepas pembongkaran Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (DOJ) adalah Reza Aziz. 

Reza Aziz adalah anak Datin Seri Rosmah Mansor dengan suami terdahulu beliau. Reza adalah anak tiri Najib Razak. 

Ura-ura mengatakan bahawa beberapa bulan yang lalu kedua-dua individu ini ghaib dari Amerika Syarikat dan tiba-tiba muncul di tepian Jalan Duta, di ibu negara. 

Yang berjaya mengghaibkan mereka dengan jet peribadi adalah seorang menteri flamboyant yang kini sedang merajuk hendak letak jawatan kerana budi sudah dilupakan, negeri pula diambang kejatuhan. 

Dikhabarkan yang ditepian Jalan Duta sudah berlindung di gua penyamun. Yang tahu buat tak tahu, yang berkuasa sudah menjadi babu. 

Menurut dinding yang boleh berkata-kata - 

1 - Selain pasangan penyamun, orang paling berpengaruh dalam kabinet dapur (kitchen kabinet) adalah Jho Low. 

2 - Segala tindakan bermatlamat untuk kekal berkuasa, by hook or crook. 

3 - Strategi terancang supaya beberapa pemimpin tertinggi dijadikan kambing hitam demi untuk mengelirukan rakyat dan mewujudkan persepsi bahawa sebenarnya penyamun adalah pejuang anti-rasuah. 

4 - Hang Tuah dan Hang Jebat sekalipun tidak dapat menyelamatkan kambing hitam dari negeri mereka yang sedang menunggu masa untuk dikorban. 

5 - Alasan yang ditolak Jho Low dan jemaah kabinet dapur -" Boss ada 2.6 bilion dalam akaun peribadi, saya hanya ada beberapa juta ringgit . Itupun sumbangan politik. Salah ker? " 

6 - Alasan yang diterima kabinet dapur - "Duit 400 juta ringgit tunai yang disimpan dalam rumah yang dijaga rapi oleh pengawal Gurkha bukan duit saya, itu untuk perbelanjaan politik boss".

Bila penyamun bebas mencatur, haq dan batil menjadi kabur.


p/s

Jho Low kata Ketua menteri kau juga orang baru ba'. 





Friday, 3 February 2017

Pengerusi baru untuk Tabung Haji ?


Lembaga Tabung Haji bakal menerima pengerusi baru menggantikan Abdul Azeez Abdul Rahim yang telah menduduki jawatan itu sejak Julai 2013. 

Menurut sumber, orang kanan Najib Razak telah bersetuju dengan cadangan untuk menggantikan Azeez Rahim (Ahli Parlimen Baling) dengan individu lain yang juga orang kepercayaan 'Putrajaya'.

"Jangan lah terkejut jika Tabung Haji pun dapat pengerusi baru. Felda dah dapat pengerusi baru. Besar kemungkinan Mara pun bakal mendapat pengerusi baru. 

"Najib sudah 'okay' dengan perlantikan baru tetapi kita kena tunggu dan lihat kerana katanya Azeez Rahim masih berminat untuk kekal sebagai pengerusi," kata sumber tersebut. 

Menurutnya nama seorang Tan Sri kenalan rapat Najib dari Perak telah menjadi sebutan warga Tabung Haji sejak seminggu yang lalu. 

Tan Sri bekas pemimpin Pemuda Umno yang kini aktif dalam persatuan sukan itu dikatakan lebih digemari lembaga pengarah Tabung Haji tetapi, menurut sumber dalaman Tabung Haji itu lagi, ada beberapa individu lain termasuk 'pengawal media Najib' yang turut berminat dengan jawatan pengerusi tersebut. 

Kita sama-sama tunggu dan lihat jika cerita perubahan dan rombakan di Tabung Haji ini benar atau hanya sekadar percaturan politik semasa.

Rombakan belum pasti, yang pasti hanya rompakan.

p/s 

Teringat akan kata-kata Azeez Rahim ketika isu penyalahgunaan duit Tabung Haji dalam skandal 1MDB terbongkar. 

Dah jual belum tanah tu ? - https://youtu.be/CVymUvD7C6U






Friday, 27 January 2017

BMF vs 1MDB public debate - What do you think ?

I think the suggestion below is brilliant. 

Actually this would be a golden opportunity for Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak to come clean and prove his innocence and at the same time expose former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad and his 'links' with BMF.

As the anonymous commenter (comment published in full below) on my last posting suggests, this could be Nothing to Hide Part 2. Another chance for Najib to make up for his missed opportunity during the first Nothing to Hide.

But would Najib be man enough to face Dr Mahathir before a live audience. What do you think?

Anonymous said...

BMF vs 1MDB (Nothing to Hide Part 2)
--------------------------------------------------

It is obvious Najib’s mouthpieces are working overtime trying to dig up “dirt” on Dr Mahathir’s administration.

First it was the BMF and after Dr Mahathir had explained and proved that it was handled transparently, investigations were conducted and a White Paper tabled and the perpetrators arrested, charged and jailed, Najib’s mouthpieces are moving on to another issue.

Without doubt, there were things that did not go the way Dr Mahathir planned during his administration but none of these alleged misadventures saw money ending up into Dr Mahathir’s account.

And all these so-called misdeeds were dealt with publicly and debated openly in Parliament. They were never designated Government secrets and put under the OSA.

This, as Dr Mahathir pointed out, was unlike the manner Najib handled the 1MDB case, in which he is caught lying and stealing and his reaction was to put a stop to investigations, sack those who questioned him, arrest those who reported against him and placed the Auditor-General’s report on 1MDB under the OSA etc…etc…

To put an end on this attempts to prove that Dr Mahathir had committed all these “sins” and as such Najib should not be criticised for his 1MDB scandal, it would be best that they have a public debate, similar to 2015’s “Nothing2Hide” face-off proposed by Najib’s supporters until Najib backed out in the last minute.

The face off can be titled BMF versus 1MDB and both Dr Mahathir and Najib can put forth their arguments.

The moderator should be a foreign personality of repute and to be held before live audience and aired live.

This should put an end to this case of “two wrongs making one right”.

And let the nation be the judge.

#nothing2hide2


Tuesday, 24 January 2017

Pengkalan tentera komunis China di Melaka ?


Cencaluk dan belacan boleh dijual kepada sesiapa sahaja yang sanggup membayar harga yang ditetapkan. Setelah dijual cencaluk dan belacan akan menjadi hak milik kekal pembeli yang sanggup membayar sejumlah wang itu tadi. 

Tetapi ini bukan cerita orang Melaka jual cencaluk atau belacan di tepi jalan. Ini kerisauan akan kecederungan pihak berwajib menjual hak dan kedaulatan negara umpama cencaluk dan belacan. 

Rupanya penyerahan hak dan kedaulatan bukan hanya berlaku di selatan tanahair. Melaka pun tidak kurang hebatnya.



Pada permukaannya cadangan Projek Melaka Gateway kelihatan seperti satu rancangan masa depan yang mampu menyumbang kepada industri pelancungan dan ekonomi negeri Melaka. 

Kenapa sebuah negara komunis begitu cenderung untuk membangunkan Melaka yang (mengikut perancangan mereka di Melaka Gateway) akan menjadi pelabuhan terbesar di rantau ini

Berapa ekar daripada kawasan seluas 609 ekar yang di anugerah status pegangan bebas/hak milik kekal oleh Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron ini akan di miliki rakyat Malaysia?

Mengikut rancangan projek Melaka Gateway pelabuhan besar itu akan menjadi tarikan buat kapal-kapal pelancungan cruise liner tetapi beberapa pakar ketenteraan dan geopolitik mentafsir bahawa pelabuhan di Melaka ini besar kemungkinan akan dijadikan pengkalan tentera negara komunis China di Selat Melaka.  

Kebimbangan ini bukan tidak berasas. Bukan anggota Angkatan Tentera Malaysia yang akan mengendalikan Pengkalan tentera laut komunis China.  

Syarikat-syarikat dari negara komunis China sudah / akan menguasai tanah seluas 609 ekar yang yang diberi hak milik kekal oleh kerajaan Melaka. Ketua Menteri sendiri nampaknya telah menzahirkan sokongan peribadi yang kuat untuk syarikat KAJ Development Sdn Bhd. 

Siapa pemilik sebenar KAJ Development Sdn Bhd?  

KUALA LUMPUR 1 Sept. - Powerchina International Group Ltd. (Powerchina) bersama syarikat tempatan, KAJ Development Sdn. Bhd. (KAJD) akan membangunkan Melaka Gateway termasuk membabitkan pembinaan tiga pulau buatan dengan pelaburan RM30 bilion di Melaka. 
-
-
Projek Melaka Gateway juga akan membabitkan pembangunan semula pulau keempat di kawasan tersebut untuk dijadikan terminal kontena, pusat pembinaan dan baik pulih kapal serta taman industri maritim yang akan dibangunkan secara bersama oleh KAJD, pelabur dari Guangdong, China serta Chief Minister Incorporated (CMI) Melaka. - Utusan Malaysia 

Persoalan yang ditimbul kini ialah kenapa kerajaan negeri Melaka yang diketuai Idris Haron sanggup 'menjual' kawasan yang begitu strategik, terutamanya dari segi keselamatan dan kedaulatan negara kepada pihak komunis China? 

Baru-baru ini ada pengumuman bahawa negara komunis China akan mengajar Malaysia cara-cara untuk mengawal sempadan. Di fahamkan juga bahawa besar kemungkinan kapal-kapal tentera laut negara komunis China akan terlibat sama dalam rondaan bersama Tentera Laut diRaja Malaysia di Selat Melaka. 

Pengkhianatan zaman moden ini amat licik bukan seperti kejadian-kejadian khianat sebelum jatuhnya Empayar Melayu Melaka pada tahun 1511. Si kitol moden amat merbahaya.

Berdasarkan laporan media yang dikuasai Parti Komunis China dan kenyataan serta keputusan para pemimpin kita baru-baru ini, adalah tidak mustahil jika Melaka akan menjadi pengkalan tentera komunis China di Selat Melaka. 

Jika diteliti pemilikan serta rancangan pembinaan di pulau ke-empat dalam projek Melaka Gateway, kemungkinan wujudnya pengkalan tentera komunis China adalah berasas. 

1. Apa pendirian Datuk Seri Idris Haron dan kerajaan negeri Melaka dalam isu ini? 

2. Apakah kerajaan negeri Melaka dan kerajaan persekutuan akan membuka pintu belakang dan membiarkan tentera komunis China berpengkalan di Melaka? 

3. Apakah kerajaan negeri Melaka dan kerajaan persekutuan masih mempunyai hak untuk menghalang tentera komunis China daripada berpengkalan di Melaka bilamana tanah tambakan seluas 609 ekar itu diberi hak milik kekal ?   

4. Sebagai Ketua Menteri yang diberi kepercayaan oleh orang Melaka, Idris Haron juga mesti menjelaskan kenapa Syarikat KAJ Development Sdn Bhd diberi hak milik kekal untuk kawasan seluas 609 ekar kerana pakar perihal tanah berpendapat bahawa ianya melanggar  Seksyen 76 Kanun Tanah Negara. 

Tafsiran pakar dan kebimbangan masyarakat ini ada asasnya, maka Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron harus tampil membuat penjelasan dan ketetapan akan pendirian kerajaan.

Ini isu keselamatan dan kedaulatan negara, bukan perihal cencaluk atau belacan. 


p/s 

Sambil-sambil menjelaskan kebimbangan rakyat tentang pengkalan tentera komunis China, Idris Haron juga mungkin boleh memberi sedikit penerangan tentang lagenda Yusuf Soros dari negeri Melaka. 

Sahabat saya dari Masjid Tanah risau kerana menurut beliau Soros ini menyimpan banyak rahsia di-bawah tangga batu.  

Katanya Soros yang baru-baru ini dicekup SPRM juga adalah pembekal pasir kepada projek Melaka Gateway. Ada surat sokongan juga dari Ketua Menteri untuk syarikat Soros ? 

Keluhan rakyat serta implikasi cerita korek pasir, curi pasir dan tambak pantai ini bukan lagi rahsia




Wednesday, 18 January 2017

Apa kata Dr Mahathir ?

Serangan bertali arus puak penegak kebatilan terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad bermula sejak bekas presiden Umno itu mendesak agar Najib Razak meletak jawatan sebagai perdana menteri. 

Dr Mahathir menolak Najib kerana anak Tun Abdul Razak itu terlibat secara langsung dalam skandal 1MDB yang menggelapkan duit berbillion ringgit milik kerajaan Malaysia. 

Tidak cukup dengan ratusan juta ringgit duit hutang (jaminan kerajaan) yang digelapkan, tanah milik kerajaan (termasuk Kem TUDM Sungai Besi) juga di gadai menjadi milik orang asing. Stesen penjana elektrik juga tidak terlepas dari kerakusan penyamun.

Rakyat harus ingat bahawa Dr Mahathir membuat teguran terbuka ketika kudis Najib belum bernanah lagi. Amaran Dr Mahathir bukan saja tidak dihiraukan malah beliau dimaki hamun dan dicaci cerca.

Kini kudis Najib bukan saja sudah bernanah malah telah mengeluarkan bau yang amat busuk. Oleh kerana Najib masih memegang jawatan perdana menteri maka kebusukannya terpalit pada negara kita Malaysia. 

Makian dan cacian kuncu-kuncu Najib terhadap Dr Mahathir tidak berjaya menutup atau mengalih perhatian dari kudis yang sudah bernanah dan busuk seperti bangkai.

Malaysia kini masyur dan dikenali ramai kerana skandal 1MDB, rasuah dan pengubahan wang haram yang melibatkan PERDANA MENTERI nya sendiri. 

Siasatan jenayah berkaitan skandal Najib Razak ini sedang berjalan dibeberapa negara asing, terutamanya di Amerika Syarikat, Switzerland dan Singapura. 

Di Singapura beberapa orang yang terlibat sama telah dituduh dan dijatuhi hukuman penjara dan denda. Keterangan ketika perbicaraan di Singapura telah menimbulkan bukti-bukti yang lebih kukuh akan penglibatan PERDANA MENTERI Malaysia dalam skandal 1MDB dan kecurian duit negara. 

Tahap kebusukan semasa Najib mungkin boleh dijelaskan oleh menteri, pembantu menteri dan pegawai-pegawai  Kerajaan Malaysia yang berada di Davos, Switzerland menghadiri Forum Ekonomi Dunia (World Economic Forum) pada ketika ini. 

Seperti dijangka Najib Razak tidak menghadiri WEF 2017 di Switzerland pada tahun ini tetapi rakyat Malaysia yang hadir di Davos atas pelbagai kapasiti lain terpaksa menanggung malu akibat skandal 1MDB dan jenayah anak Tun Abdul Razak. 

Menurut seorang pegawai tinggi kerajaan Malaysia dari Davos, "Where is your famous Prime Minister ?", 'Why Malaysians have not kicked him out yet?" dan "What is happening to your country?"  adalah antara soalan yang dilontar apabila diberitahu bahawa beliau berasal dari Malaysia. 

"Saya terpaksa mengelak beberapa temujanji dan makan malam dengan delegasi asing kerana malu. Menteri yang hadir pun cuba mengelak tetapi hampir kesemua orang yang kita temui di WEF termasuk media antarabangsa hanya berminat tentang skandal 1MDB dan penglibatan jenayah perdana menteri dan keluarga beliau," katanya. 

Mungkin seluruh dunia sudah tahu kenapa dan mengapa Najib tidak berani menjejak kaki di bumi Switzerland. Yang buat-buat tak tahu hanya anggota kabinet kerajaan Malaysia, para penyokong mereka dan segelintir pihak berkuasa berkaitan yang jelas bersekongkol dengan penjenayah. 

Najib takut peguam negara Switzerland akan mengeluarkan waran tangkap terhadap beliau? Kalau tak bersalah kenapa bersembunyi?

Puak penegak kebatilan akan terus mempertahankan penjenayah dan pengkhianat selagi mana mereka dapat memperolehi hasil untuk diri dan keluarga masing-masing. 

Kita jangan terkejut jika puak penegak kebatilan ini sanggup berdebat mengatakan bahawa duit hasil judi, duit yang dicuri dan duit lain yang diperolehi dengan cara haram boleh digunakan untuk menunaikan Haji atau Umrah. 

Jangan terkejut kerana puak ini telah melampaui segala batas dan adab kehidupan. Kalau diberi wang ringgit yang cukup, ibu dan bapa mereka pun akan dijual tanpa segan silu. 

Rakyat Malaysia yang waras dan mampu berfikir dan membezakan antara yang baik dan buruk pastinya tidak boleh diperbodohkan oleh puak penegak kebatilan ini. 

Yang waras harus berusaha untuk menyelamatkan Malaysia. 

Ketika melancarkan Parti Pribumi Bersatu Malaysia beberapa hari yang lalu, Dr Mahathir telah menggariskan ancaman yang dihadapi serta tindakan yang perlu untuk mengembalikan tanahair kita ke landasan yang betul.

Dr Mahathir berikrar bahawa kerajaan baru yang ditubuh selepas puak penegak kebatilan ditumpaskan akan mencari setiap sen dari duit 1MDB yang dirompak

GST yang menjadi beban utama rakyat Malaysia juga akan dihapuskan.

Rakyat Malaysia, tanpa mengira agama, bangsa atau fahaman politik harus menghayati amanat negarawan ini. Ingat! Dr Mahathir  lahir pada tahun 1925, iaitu 32 tahun sebelum kita mencapai kemerdekaan. https://youtu.be/jAgO0P63r3c



p/s  Baca juga Rasuah Dan Ibadat Haji