Thursday 23 June 2016

1MDB / PetroSaudi - Apa kesudahan kes Justo ?

Masih ingatkah kita akan siasatan Polis Di-Raja Malaysia keatas bekas eksekutif PetroSaudi International, Xavier Andre Justo? 

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar sendiri telah mengetuai siasatan terhadap tuduhan cubaan menjatuhkan kerajaan yang dilemparkan terhadap eksekutif syarikat Petro Saudi yang bergelumang dalam skandal 1MDB. 

Pelbagai pengumuman dan laporan yang mengejutkan rakyat Malaysia dilemparkan terhadap Justo yang pada ketika itu ditahan oleh pihak berkuasa Thailand atas kesalahan peras ugut terhadap bekas majikannya. 

Ada juga laporan yang mengait serta menakut-nakutkan beberapa individu dalam negara yang konon-nya bersubahat dengan Justo untuk menjatuhkan kerajaan Malaysia. 

Percubaan menjatuhan kerajaan adalah satu kesalahan yang amat serius dan sudah pasti pihak polis yang diketuai oleh Ketua Polis Negara sendiri telah menjalankan siasatan yang terperinci. Apa kesudahan siasatan terhadap Justo itu?  

Justo masih terpenjara di Thailand atas kesalahan memeras ugut bekas majikannya dan bukan atas kesalahan lain yang lebih serius.

Rasanya segala kenyataan yang dikeluarkan pihak polis dan pemegang jawatan awam yang lain sebelum ini yang begitu prihatin tentang 'cubaan menjatuhkan kerajaan' bukan kenyataan politik semata-mata.

Kesangsian bahawa tuduhan terhadap Justo dari pihak berkuasa Malaysia hanya mainan politik untuk melindungi Perdana Menteri Najib Razak serta mereka yang terlibat dalam skandal 1MDB harus dilenyapkan segera. 

Pembohongan demi pembohongan berkenaan Justo dan konspirasi untuk menjatuhkan kerajaan yang dilemparkan oleh pencipta fitnah dan penulis murahan seperti Raja Petra Kamarudin (yang hidup hina sebagai pelarian di UK) dan rakan pelacurannya diMalaysia nampaknya telah lenyap ditelan pembohongan mereka yang lain.

Pastinya setelah hampir SATU TAHUN sejak tuduhan 'cubaan menjatuhkan kerajaan' dilemparkan terhadap Justo dan individu-individu tidak dikenali dari dalam negara, pihak Polis telah berjaya menyiasat kesahihan tuduhan-tuduhan tersebut. 

Rakyat berhak mengetahui perkembangan siasatan yang diketuai sendiri oleh Ketua Polis Negara yang telah bergegas ke kota Bangkok untuk mengenalpasti dalang cubaan menjatuhkan kerajaan Malaysia.

Yang pasti kerajaan yang didakwa cuba dijatuhkan oleh Justo dan lain-lain masih berdiri dengan ber-Perdana Menteri-kan seorang individu yang diketahui terlibat secara langsung dalam skandal kewangan antarabangsa 1MDB dan bergelumang dalam pelbagai salahlaku lain. 

Dalam perkembangan terbaru, peguam Justo di Singapura telah menarik diri dari mewakili bekas eksekutif PetroSaudi itu ekoran pegunduran firma guaman utama beliau dari Geneva, Lalive. 

Peguam Singapura berundur daripada kes saman Justo terhadap pemilik The Edge Media Group Tong Kooi Ong. 


In court papers filed to seek the discharge from representing Justo any further, lawyer Clement Ong explained that Justo's principal lawyers from Geneva-based law firm Lalive had told them they were no longer acting for Justo.
Lalive had appointed the Singapore lawyers to pursue Justo's case here, but since the former had dropped out, they (Singapore lawyers) would no longer be in a position to obtain further instructions on what to do in the case, he added.
Mr Ong explained that since Justo was in a Bangkok prison, taking instructions from him directly would be "inexpedient and not reasonably possible".
It is understood the withdrawal move without a lawyer replacement could mean the end of the Singapore court suit. - The Straits Times  
Jika segala tuduhan 'cubaan menjatuhkan kerajaan' terhadap Justo dan individu lain itu berasas, pastinya pihak berkuasa boleh memulakan pendakwaan diMalaysia secepat mungkin.

Rakyat ternanti-nanti akan hasil siasatan yang diketuai Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar. 

Pastinya rakyat ingin mengetahui secara lebih terperinci bagaimana seorang bekas pakar IT dari syarikat Petrosaudi (yang berkait rapat dalam skandal 1MDB) boleh bersubahat dengan beberapa rakyat Malaysia untuk menjatuhkan kerajaan yang dipilih rakyat. 

Ada juga yang bertanya jika Justo didapati ada menyimpan hajat untuk menggantikan Datuk Seri Najib Razak sebagai Perdana Menteri setelah menjatuhkan kerajaan Malaysia? 

Kebenaran pasti akan datang dan menang sedangkan kebatilan pasti akan lenyap. Insyaallah!

p/s 

1Malaysia Dah Bodoh? Tak mungkin.


2 comments:

Apanama said...

Harap Maaf. Komen-komen yang memaki hamun Ketua Polis Negara dengan pelbagai label seperti budak suruhan Najib, pencacai Kak Mah dan sebagainya tidak boleh disiarkan atas sebab sebab yang tidak perlu dijelaskan. Panggilan nama-nama binatang peliharaan/ternakan juga tidak akan disiarkan. Cuba berhemah ketika membuat komen dilaman ini. Terima kasih

Anonymous said...

Buah Bijan