Thursday 12 December 2013

Malacca revokes Idris' PGB

PGB is now BGP

Kenyataan Akbar  
Pejabat Ketua Menteri Melaka
12 disember 2013


Kerajaan negeri bersetuju menganugerahkan pingat Bintang Gagah Perkasa (BGP) kepada dua jurulatih dan 11 pelatih asas komando yang terselamat ketika bot mereka karam ketika menjalani latihan mendayung di perairan selat melaka, isnin lalu.


Penganugerahkan itu akan disempurnakan oleh yang dipertua negeri, tun mohd khalil yaakob dalam suatu istiadat yang akan ditetapkan kelak.

Pingat BGP dan bukannya  Pingat Gagah Berani (PGB) yang dilaporkan sebelum ini, dianugerahkan kepada mereka sebagai menghargai semangat berpasukan dan setiakawan yang ditunjukkan oleh anggota terbabit ketika berada di laut hampir 28 jam sebelum selamat mendarat dengan bot di pantai puteri.
    

Pingat BGP pernah dianugerahkan kepada jurukamera bernamatv noramfaizul mohd noor yang terkorban ketika menyertai misi kemanusiaan di somalia pada 2 september 2011. Ia dianugerahkan sempena sambutan Hari Jadi ke-73  Yang Dipertua Negeri Melaka.


Kerajaan negeri menghargai semangat juang yang ditunjukkan oleh jurulatih dan pelatih komondo terbabit ketika menghadapi cabaran dan dugaan yang patut dicontohi oleh generasi muda.

Pejabat Ketua Menteri Melaka


Take a pick. Is this a case of being misquoted, misreporting, misguided or mystery?

Previous posting on Idris' PGBTrue heroes of Pingat Gagah Berani won't forgive you Idris 


Site Meter

4 comments:

Anonymous said...

Wahhhh!

Ini Idris Manyak Pandai Tai Chi Woe!

Itu China Master Tai Chi pun kalah...

Anonymous said...

Administrative boo-boo kah atau apa?

Boleh maafkanlah ... kerana BGP dan PGB itu kan songsang senang terkeliru? Semoga ahli komando kita di hormati oleh perwiraan mereka, bukan untuk sebab2 lain yang bukan2.

Anonymous said...

Habis tu, Pingat BGP apa pulak?

Anonymous said...

Bak kata Ali Rustam, ini salah Cina!