Sunday, 26 April 2015

#UNDURLAH Najib Razak

Bicara Negarawan bersama Tun Dr Mahathir Mohamad pada pagi Sabtu di Taman Melawati boleh ditakrifkan sebagai langkah yang menandakan 'beginning of the end' bagi karier Datuk Seri Najib Razak sebagai Presiden Umno dan Perdana Menteri Malaysia. 
Jika revolusi minda yang dilancarkan secara terbuka dihadapan ratusan hadirin yang bersesak-sesak di dewan yang sempit ini gagal membuka mata hati dan minda rakyat, maka ini juga akan menandakan 'beginning of the end' bagi Umno dan BN. Itulah intipati yang dibicarakan negarawan kita yang akan mencecah umur 90 tahun dalam beberapa bulan lagi. 

Ikuti ucapan Dr Mahathir serta sesi dialog (rakaman video ikhsan rakan blogger Din Turtle) dan fikirkan lah sendiri apa yang baik untuk rakyat dan negara tercinta ini.



Berikut adalah sesi soal-jawab. Soalan pertama dalam video ini adalah berkenaan GST.

Nota: Saranan agar pemimpin ditukar ganti bukan satu hasutan dan tidak ada undang-undang dalam negara kita yang menghalang rakyat daripada menyuarakan pendapat agar pemimpin yang difikirkan sudah tidak layak memegang tampuk pemerintahan diganti dengan pemimpin lain. Jangan gundah gulana. 

Ehhhhhh! Siapa yang terkinja-kinja kat negara orang ni? 

Betul ker, salah ker. Patut ker, tak patut ker. Layak ker, tak layak ker. Malu ker, tak malu ker. Anda nilai lah sendiri. 

p/s Ini salah satu daripada tabiat yang orang tua tak berapa gemar kot.




Site Meter

37 comments:

Anonymous said...

Kepada negarawan Tun Dr. Mahathir tulus ikhlas:
http://m.youtube.com/watch?v=IfTbbfHPIhA

akmy said...

Nampaknya bersungguh2 Dr.M hendakkan PM Najib letak jawatan dan dalam masa terdekat pulak tu..sah memang ada yang tak kena..sebelum ni dan selamanya kafir harbi DAP melalui Lim Kit Sial..” The protagonists of Umno's so-called “unity government” (UG) plot should be stopped before Malaysia's entire political landscape is forced to face a drastic shift, Lim Kit Siang said today in a warning to Barisan Nasional (BN).” DAPknew that for the sake of their survival, they really need support from the Malay communities which majorities in Pakatan from PAS..memang inilah yang ditakuti oleh kafir harbi DAP dan lain2 iaitu perpaduan orang2 Melayu/Islam..sedangkan pada PRU13, UMNO diterajui DS Najib telah berjaya menguatkan lagi UMNO tanpa bantuan MCA/Gerakan yang mencakar belakang UMNO bagai “biawak hidup”..apatah lagi kalau UMNO boleh bekerjasama dengan PAS maka tersangat kuatlah BN serta Malaysia.
Selama ini kafir harbi DAP fikir mereka telah berjaya menundukkan PAS tetapi tersentak dengan tindakan PAS bertegas membentangkan hukum hudud..bukannya hukum Islam yang ditakuti oleh kafir harbi DAP tetapi terdedahnya pembohongan mereka kepada pengundi Cina dalam PRU13 hingga telah berjaya menarik lebih 90 peratus Cina mengundi mereka..DAP telah menjanjikan mengubah perlembagaan berkaitan hak keistimewaan orang2 Melayu, Raja2 dan agama Islam.. "Saya akan terus dedahkan kepada umum semua rancangan 'rahsia' DAP yang cuba merosakkan negara. "Sudah menjadi tugas saya untuk mendedahkan tujuan yang tidak betul, saya tidak takut!" kata bekas Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz kepada Sinar Harian, hari ini..
Mohamad Razali bin Abdul Rahman, bekas Setiausaha Organisasi DAP dan Timbalan Ketua Pemuda DAP mendedahkan DAP paling benci tiga benda; Islam, Melayu dan Raja.. Mohamed Razali dipecat dari DAP pada 6 Julai tahun lalu selepas pendedahannya mengenai penganjuran majlis pertemuan paderi dari seluruh negara di Pulau Pinang pada Mei 2011.
Seorang tokoh korporat dari Negara China, Ye Lin-Sheng dalam bukunya bertajuk “The Chinese Dilemma”, Kami sendiri orang yang tinggal di China tidak menerima ideologi Komunis, tetapi orang Cina di Malaysia lebih selesa untuk mengamal serta menyebarkan ideologi Komunis”.
PROF. DATUK DR. TEO KOK SEONG “Kita hidup di Malaysia dan adalah perlu untuk mereka mengikut adat resam dan budaya tempatan dan berdiri sebagai satu bangsa yang berbangga dengan jati diri Malaysia tanpa perlu mengorbankan identiti sebagai orang Cina,” kata beliau.
Nathaniel Tan, pembantu khas Datuk Seri Anwar Ibrahim sejak dari tahun 2007, “This story suggests that we are on the edge of a crisis; that forces linked to former prime minister Dr Mahathir Mohamad are looking to dethrone Prime Minister Najib Abdul Razak, and instigate an era of unprecedented racial and religious strife”..kalau ini benar macam mana nak pulihkan UMNO yang Dr M sendiri kucar kacirkan.. mungkin sekadar janji “ibu mertua Kassim Selamat, tau2 kirim telegram Sabariah meninggal dunia”..kalau benar hendak menguatkan UMNO BN, hentikan sikap racun dan batu api, ini bukan diri Dr M spt masa PM dulu yang disegani kawan dan lawan..bawalah berbincang dan rendahkan sedikit ego yg sedang dikipas oleh musuh Negara..

Anonymous said...

Aku akui zaman Mahathir dulu pun banyak jugak rasuah, kroni cekau projek besar-besar, tapi zaman Tun tak kacau rakyat sangat. Aku ingat lagi tak ada satu pun polisi zaman beliau yang menyusahkan rakyat. Harga minyak paling tinggi naik hanya 7 sen. Undang-undang pencegahan digunakan secara maksimum bagi mewujudkan keadaan yang selamat dan stabil dalam nagara. Rakyat pun tak takut nak keluar rumah. Zaman beliau, undang -undang berkaitan keselamatan tidak dimansuhkan sesuka hati untuk jadi lebih popular.
Harga barang keperluan dikawal selia. Harga rumah berjaya dikawal dengan berkesan dan tidak melambung tanpa kawalan seperti sekarang. Itu namanya kerajaan yang buat kerja. Kerajaan yang efektif. Kerajaan sekarang dan pak-pak menterinya banyak berslogan daripada menyumbang khidmat bakti. Wakil rakyat sekarang pun lebih memikirkan perut sendiri daripada serve the rakyat sampai mintak naikkan gaji. Dikala rakyat sengsara dan terbeban dengan GST, wakil rakyat dapat durian runtuh naik gaji. Kalau duk komplen gaji wakil rakyat sikit, tak payah jadi wakil rakyat la. Bagi la kat orang lain.
Negara yang sekarangnya makmur dan kaya raya pun berkat hasil usaha Tun dan juga menteri2 kabinet zaman beliau. Kalau kroni nak rembat sikit sana-sini rakyat still boleh pejam mata pasal negara jadi kaya pun asal usaha beliau. Yang penting Tun tak pernah menyusahkan rakyat. Nak berkroni ke, rasuah ke, nepotisma ke lantak la asalkan jangan kacau poket rakyat sudah. Projek-projek mega yang dibina zaman Tun walaupun kadangkala nampak macam satu prmbaziran tapi nampaklah duit tu habis kat mana. Bukannya lesap berbilion-bilion tanpa berita. Bila ditanya mana perginya duit berbilion-bilion tu, jawapannya oh kita tunggu audit saja. Jangan buat sebarang spekulasi.
Walaupun Tun dikategorikan sebagai pemimpin rasis kerana lantang memperjuangkan hak orang Melayu tapi orang Cina ramai yang sokong beliau. Walaupun hakikatnya ramai juga Cina tak suka tapi mereka akui negara memerlukan pemimpin tegas, berkesan dan pro business macam Mahathir. Pro business dalam erti kata sebenarlah, yang nampak hasil. Bukan pro business yang banyak berslogan tapi habuk pun tadak..

Anonymous said...

Kat belaksng tu mcm paris hilton temsn wanita jho low jer........puiiiii.....tun dr m dedah siapa jho low.....

Anonymous said...

Kenapa Tun tak istiharkan tiada niat nak naikan Mukhris jadi PM?

Cuma setakat kata "Bukan mati pun tak buat Jambatan Bengkok"

Menghasut rakyat menggulikan Presiden dan PM tanpa melalui proses demokrasi dan undang-undang sedia ada dalam parti atau Perlembagaan jelas kerja coup de tat.

Derhaka dan pengkhianat lah tu. Macam cara Komunis ka?

Anonymous said...

Saudara dah lari dari isu sebenar. Isu sekarang PM tak competent...tak payah la nk spin...petik nama kit siang org tua tu buat ape..

Anonymous said...

Bangang@Sunday, April 26, 2015 10:22:00 am

Bukan hasutan tapi prihatinan terhadap negara dan rakyat Malaysia.

Mana bolen isteri pm gila glamor belanja sesuka hati

asyik nak shopping tak peduli rakyat ketika banjir

Tun Dr M pun dah kata, rakyat datang jumpa Tun mintak tolong sebab Tun sorang yg boleh menyelamatkan Malaysia drp ahjibgor dan hippo

Anonymous said...

Demokrasi mendenye...MT umno sumer penakut...kene harap org tua mcm tun utk bgtau kebenaran. Siapakah sebenarnya yg menderhaka...terang2 PM yg ko sayangi tu...billion2 duit hilang, lesap, ilek. Pls stop diverting the issue pls...

zallman ismail said...

Penyokong dan ahli2 UMNO yg merasakan Najib tidak kompeten uk mnjadi PM, sekarang ialah masa yg sesuai utk memberikan mesej jelas pada Najib. Boikot PRK Permatang Pauh dan Rompin.. jgn keluar mengundi.. berikan mesej inilah yg akan terjadi kalau Najib masih jadi PM dlm PRU 14 nanti..

Anonymous said...

Wasiat Bendahara Tun Perak Paduka Raja:
"Wahai segala anak cucuku, janganlah kamu tukarkan agamamu dengan dunia yang tiada kekal adanya ini : Yang hidup itu sahaja akan mati juga kesudahannya. Hendaklah kamu semua tuliskan kepada hatimu pada berbuat kebaktian kepada Allah dan Rasulullah : Dan jangan kamu sekaliannya melupai daripada berbuat kebaktian, kerana pada segala hukum sungguhnya bahawa Raja-Raja yang adil itu dengan Nabi umpama dua buah permata pada sebentuk cincin. Apabila berbuat kebaktian kepada Raja, serasa berbuat kebaktian kepada Nabi. Inilah wasiatku pada kamu semua. Hendaklah jangan kamu lupai, agar kebesaran dunia akhirat kamu semua peroleh."

Ah Jib Gor dan macai2nya patut takut akan akibat buruk pass akhirat mereka, mahupun sumpahan orang ramai atas kepala mereka yang dusta dan khianat pada Raja dan rakyat Melayu.

Anonymous said...

BRIM, KRIM, PRIMA, UTC, RTC, Bantuan sekolah, Bantuan buku IPT, tu mmg pd aku dah bagus, sesuai sbg menteri kebajikan, tp sbg PM, not enough.

Anonymous said...

Bilakah PM nak suruh IGP gunakan Akta Hasutan keatas orang-orang Mahathirists yang gilakan kuasa tanpa melalui proses sistem pemilihan demokrasi yang betul?
Perancis
Dulu kat Tun Dol yang lemah lembut bolehlah buat.

Jangan bagi muka lagi kepada penyangak Melayu jenis ni.

Macam sejarah Perancis "Storming Bastille" untuk gulingkan Raja Perancis dan pancung kepala Marie Antonniete berulang kat Tanah Melayu.

Anonymous said...

Hang yg mabuk kot...ingat tun sorang busing ka? Kitorang kampung bising gak dan nyampah dgn pm ni

Anonymous said...

Stuju, pm skrg x reti niaga nak niaga. Niaga2 terhilang pulak duit. Kalau singgit takpe...pastu blh tak tau plak...si zeto bank kancil pun 1 hamlau. Da tau msih nak back up...berenti je le makcik mat saleh ooi...x layak pegang jawatan tu...

muhamad Danial said...

Oh kira ko suka la dapat Pm yg tergedik2 menari sakan tu...dulu kata kat Nuar...Ah jib gor 2 x 5 waakakaka Ah jib gor must go

Najib Lembab said...

Oi Najib, tak perlu lah nak suruh macai-macai Umno pengampu kamu buat perhimpunan sokong kamu atau 'Kami saying PM'. Yang kami nak ialah kamu jawab soalan-soalan Dr M seperti macam mana hutang 1MDB naik sampai 42bil dan macam mana asset 1MDB dinilai naik mendadak sampai 51bil. Juga macam mana anak tiri kamu boleh kaya raya sedangkan pengalamannya hanya jadi junior analyst kat investment bank.
Kalau tak reti jawab tolonglah berhenti. Nampak sangat kamu PM penyamun duit rakyat.

Anonymous said...

To all readers irrespective of which camps you belong to:

I have read many many times on the tdm-najib spat and wish to conclude as follows:

1. TDM has convinced the majority of rakyat including yours truly that najib is incompetent to further lead malaysia. All arguments for and against have been thoroughly seived through by not only by professionals but kampong folks.

2. Najib failed to convince tdm and the rakyat including yours truly by way of not sincere, ready and capable of responding to the concerns of the rakyat as spoken by tdm, thus disappointed everyone except pro najib supporters.

3. Notwithstanding the above, I have issued a challenge to all my peers that I would support najib and forget tdm IF NAJIB COMES FORWARD TO SUE SARAWAK REPORT OVER 1MDB FIASCO. Remember,1MDB could never resolved through Auditor Genral Report or PAC's findings as Forensic Investigation is the only way to determine fair and independent findings. Ofcourse the other way is through court hearing.

Thats it......

Anonymous said...

Lepas tu g tangkap dan simpan selama lamanya org kangkungist ni pasal dorang ni hasut rakyat percaya kat dorang walaupun dorang adalah pembelot dan penyonglap. Biasanya nya pembelot ni mesti di hukum ngan senapang hippo

Cooch master said...

Najib is demonstrating shitty behaviour. who knows what he's on but something aint right. my 2 cents worth is that people like ehem ehem who writes and insinuate ideas like "no one better than najib at the moment" or "the friendly banter between the Dr. and Najib" are the guys stoking the fire. I think najib is a presentation kinda guy. Some asshole must show him the traffic those sites generate and tell him that these are the same guy that toppled badawi the camel herder so all is in check no need to worry. Najib..get your finger our of your ass and smell the coffee bra'. Quit sniffing ros' cooch and be gone bra'. The two of ya are ruining my country. F OFF!!

Anonymous said...

bro u tinggal Kat mana , hutan ?

Anonymous said...

Betul ka ada orang kata la, buat hutang yang banyak cam ni billion billion pun bole untung sbb diri sendiri & associates dapat komisyen, dapat free free untung faedah tak berbayar...ramai yang untung sebab yang tanggung hutang dan beban faedah bertambah adalah kerajaan iaitu rakyat. Sendiri buat hutang & sendiri untung, last last rakyat yang bayar semua tu...

Anonymous said...

Each day i wake up in the morning, a friend Will whatsapp me,"each day, the number of disappointed umno members increases and reports of KBUs under tremendous pressure by grassroot supporters to tell najib to call it a day".

He even gave me the cawangan and bahagian names for me to verify to check whether he tells lies.I tried on a few but to my surprise, its not in the tens but hundreds each day. Thats not good for umno and bn.....

Anonymous said...

Apa salahnya Najib dan Ros mahu meraikan perkawinan anak mereka di negeri sana? Hanyasanya dia tak patut salahguna duit baitul mal negara kita untuk kepentingan peribadinya - itu yang sungguh menjijikkan.

Anonymous said...

Pucuk pangkal - 1MDB bukan wang simpanan tetapi wang PINJAMAN.

Apa punya business model ni, jika faedah pinjaman tinggi melangit.

Ada kaum kerabat yg untung ke????

Anonymous said...

DS Najib Razak through his inconsistencies and incompetence has literally "screwed up" the efficient governance of the civil service and ministries. Veiled by his own hand-picked heavily-priced consultants it does not take a management guru to foresee the inter-group and intra-group problematics in policy formulation and decision-making. The PM is playing politics within his own court to hold on to his crown, so what can the peasants like us expect?

Anonymous said...

Another report from Sarawak Report, Good Star Connection – Jho Low’s Contact At Abu Dhabi Wealth Fund Is Removed From His Posts!

"Over the past few days it has emerged that Khadem al Qubaisi, the man identified by this blog as Jho Low’s key contact at Abu Dhabi’s sovereign wealth fund Aabar Investments, has been removed from the majority of his posts."

Abu Dhabi justice on their man!

What about Malaysia? Who are the real culprits, masterminds, and the past and present CEOs of 1MDB?
Bring them to justice too.

Anonymous said...


Azizzz amat marah kepada bloger yang kritik Kakak Rosmah serta suami tercinta anak TRazak.
Aziz telah melutut bersumpah akan membela Kak Rosmah walau dengan apacara sekali pun.
'Jika saya perlu masuk penjara saya akan masuk penjara. Saya akan korbankan nyawa saya untuk kakak', kata-kata Azeeeeeez mengikut taulan.
Bloger yang kritik waspada. Gagak ini biasa berurusan bersama kumpulan kongsi gelap.

Rahman Sgi Way

Anonymous said...

looking at comments both from opposite camps, moreso in the light of salleh said keruak's call for federal ministers to make their stand, i strongly believe expect a new salvo fired by tdm anytime this week.

Interesting to see the reactions of the cabinet ministers.

Yee ha.....

Anonymous said...

macai.....

Anonymous said...

Pm korea bru 2bln kerja da resign psl dakwaan rasuah....yg kat cni muka x tau malu...camne negara nak maju....

Anonymous said...

Saya tidak faham dan mohon pencerahan.

1. Pembangkang hendak jatuhkan najib dan kerajaan barisan ...betul atau tidak?

2. Mahathir mohon najib undur (bukan hendak jatuh) dan digantikan dengan pemimpin yang lain untuk selamatkan kerajaan bn .....betul atau tidak

3. Apakah yang difitnahkan oleh mahathir ke atas najib? 1MDB? Bukan fitnah.... atas fakta yang ada, soalan diajukan tak pernah dijawab... fitnahkah itu?

4. Tun faisal kata mahathir gagal explain masaala 1MDB, tapi adakahtun faisal boleh jawab each on behalf of najib on every questions asked by mahathir?

5. Perlukah salleh said keruak called all federal ministers to state their allegiance to najib and if not quit their cabinet posts?

6, which do you choose, a ruling party with a problematic leader who will bring you to the dogs OR a ruling party changing the leader to ensure victory in pru14?

Lets debate.

Anonymous said...

Apa debate ni?

PM sekarang ikut jer stail pemerintahan Mahafiraun selama 22 tahun dengan kuku besi.

Ops Lallang 2 bila nak laksanakan? Akta Hasutan kan ada?

Kemana IGP dan AG pergi?

Mereka seperti kakitangan kerajaan yang lain mesti patuhi 100% arahan Presiden parti UMNO.

Pecat kalau engkar.
Mahafiraun ni dah tua masih nak membebel dan meroyan dan hendak semua ikut cara dia sahaja. Dibelakang tadbir, dia hendak anaknya jadi PM dan meneruskan legasi beliau. Kroninya semua tak dapat kenyang seperti dahulu. Satu per satu projek kroni beliau dihentikan demi manfaat rakyat jelata.

Jangan tunggu lagi. Semakin lama, semakin giat Mahafiraun menghasut rakyat memberontak terhadap PM yang dilantik melalui proses sistem demokrasi parti dan Perlembagaan.

Ngapa Bar Council diam jer? Ngapa Gerakan, MCA, MIC, PPB, UMNO Sabah, PBDS, PBS dll diam sunyi jer?

Ngapa Perkasa, Isma, NGO, Pekida, Pewaris, Mubarak dll diam jer.

Semua ni ciptaan Mahafiraun dan dikuasai Mahathirists yang ikut telunjuk Mahafiraun sahaja.

Dah terang lagi jelas, ramainya berwatak Brutus.

Demi parti UMNO, BN dan Negara, PM mesti hapuskan semua penderhaka Mahathirists dan wujudkan sistem pemerintahan baru yang memulangkan kuasa balik kepada rakyat mengikut perlembagaan negara.

"Hidup Najib" "Hidup Melayu" "Hidup UMNO" "Hidup BN" "Hidup 1Malaysia"

Anonymous said...

Anon 11.15,

1. Kenapa macam seorang yang meroyan, tak mengguna akal yang dianugerah Allah swt?

2. Mengapa mencerca mahathir bagai orang baru keluar tg rambutan?

3. Anda hendak sokong najib sokonglah, nak kata kat mahathir mahazalim, mahafiraun go ahead, tapi jangan macam orang kena histeria.

4. IGP dan AG orang ada akal dan ilmu.,..bukan naK tangkap orang sebarangan

5. Bar council, isma, pewaris semuanya orang siuman tak macam awak....krsian

6. Anda boleh launglah hidup melayu, hidup najib....kira ok lagi. Kemudian hari kalau you are thrown to the dogs, i like to watch your smiling face...hihihi

7. Saya orang umno sabah dan saya tak akan sokong yang akan membawa rebah. Saya bukan macam salleh said keruak, the greatest apple polisher in sabah.......you ingat sabah umno semua suka sama najib dan kes 1MDBnya? Hai....gunalah your grey matter probably

Inilah kes melayu mudah lupa dan tidak berterima kasih

Wallahuaklam

Anonymous said...

Lu amat sakit jiwa sebulu dengan bapakmu Ah Jib Gor sekutu Jholow.

Anonymous said...

Bapa Kemerdekaan - Tunku Abdul Rahman
Bapa Pembangunan - Tun Abdul Razak
Bapa Perpaduan - Tun Hussein Onn
Bapa Pemodenan - Tun Dr. Mahathir
Papa Rock - Dato' Ramli Sarip
Papa Gay - Anwar Ibrahim
Papa Kedana Rakyat - Papa tiri kpd Anak Rosmah Dan papa angkat kpd Jho Low

The message is precise and concise with no grandmother's tale!

-Othaman Ahmad-

Anonymous said...

Awak ingat 1MDB itu bapakmu punyakah? Jemuan oi jemuan ....

Anonymous said...

anon@Tuesday, April 28, 2015 11:15:00 a.m.

Tun tak pernah SAMAN orang saperti kangkung dan hippo

Tak pernah desak rakyat bersepanduk "I love PM"

Tak pernah terbabit dgn pembunuhan

Tak pernah menipu wang kerajaan

Tak pernah kahwin darurat

UMNO kini bertukar menjadi KELAB SYIOK SENDIRI

Jangan merengek bila tersungkur diPRU14

heh heh