Saturday 8 September 2012

Bila nasi menjadi bubur ...


Setelah PR memerintah, Anwar pun ditabalkan sebagai Perdana Menteri dan masing-masing Hadi Awang dan Lim Kit Siang menjadi Timbalan Perdana Menteri 1 dan 2. 

Pada suatu hari, Hadi Awang, setelah mendapat tekanan dari akar umbi PAS, mengusulkan hudud di dalam Parlimen. DAP pantas membantah menuduh PAS mengkhianati kerjasama PR. Anwar bangun menghalang Hadi bercakap kerana ternyata telah melanggar perjanjian PR. Keadaan kecoh dengan pertikaman lidah di antara ketiga-tiga parti, adegan membaling kerusi dan bertumbuk terjadi sehingga memaksa sidang ditangguhkan.

Hadi Awang dikenakan tindakan oleh Majlis Disiplin PR dan tekanan diberikan kepada PAS agar memecat Hadi Awang. Mat Sabu kemudiannya mengambil tempat Hadi Awang dan memastikan yang PAS tidak akan lagi membuat usul mengenai hudud atau apa-apa jua yang bertentangan dengan PR terutamanya kehendak dan perjuangan DAP. Soal hudud pun tamat setakat itu.

Dengan semua kepimpinan atasan PAS telah dikuasai oleh golongan pro-Anwar dan talibarut DAP, maka usul mengenai penghapusan hak keistimewaan bumiputera pun dilakukan oleh DAP. Begitu juga dengan Dasar Kesamarataan Total. DAP, PKR dan PAS menyokong dan begitu juga MCA, Gerakan dan MIC. Tinggallah UMNO keseorangan membantahnya. Ketiga-tiga komponen BN tersebut akhirnya mengambil keputusan keluar dari BN dan BN pun berkubur.

Di masa yang sama, Majlis Peguam dan badan-badan NGO yang bertemakan ‘hak asasi manusia’ akan mengemukakan tuntutan agar kerajaan mengiktiraf hak LGBT. Anwar akhirnya akan mengumumkan ‘keterpaksaan’ menerima tuntutan mereka bagi meningkatkan kedudukan Malaysia dari segi ‘hak asasi manusia’ dan meletakkan negara seiring dengan negara-negara maju.

Media asing pun memuji-muji dan menyanjung Malaysia.

Dan secara tiba-tiba isu-isu berkenaan pihak istana yang mampu memberi gambaran buruk terhadap institusi Raja mula mengambil tempat di semua bentuk media di Malaysia. Ini dilakukan secara berterusan dalam jangkamasa yang lama iaitu bertahun-tahun sehingga imej institusi tersebut menjadi buruk-seburuk-buruknya. Akhirnya, satu usul tergempar dikemukakan iaitu menghapuskan Institusi Raja-raja.

Pada ketika ini, desas-desus pemberontakan mula kedengaran dan mungkin sudah pun tercetus secara kecil-kecilan. Dalam sekelip mata, Malaysia bukan lagi sebuah negara yang stabil yang mampu menarik pelaburan dan pelancongan.

Tanpa pengalaman, PR gagal menjana ekonomi sedangkan mereka terperangkap untuk menunaikan segala janji bulan bintang yang terpahat di dalam Buku Jingga. Hutang negara pun bertambah secara drastik.

Menyedari ramai rakyat mula resah dan tidak puas hati, PR perlu memastikan mereka kekal berkuasa. Maka dengan kuasa yang ada, keputusan pilihanraya pun dimanipulasi dan sempadan pilihanraya dirombak bagi memastikan kedudukan mereka selamat. Pengkritik mereka akan disenyapkan dengan berbagai cara sepertimana yang mereka lakukan hari ini iaitu memecat, jika pengkritik tersebut adalah orang dalam, menghitamkan media yang melaporkan salahlaku mereka dan tidak hairan juga jika ada saja yang ‘terjun bangunan’ jika berpotensi membuka pekung mereka.

Media asing yang selama ini menyokong PR mula mengkritik Malaysia. Kerajaan PR mula hilang kawalan dan media asing mula menggambarkan Anwar sebagai diktator yang boros dan tidak berwibawa dan tidak mampu mentadbir.

Rakyat yang semakin marah mula memberontak secara besar-besaran. Kaum Melayu yang semakin terpinggir akibat dasar kesamarataan total tidak lagi dapat menahan sabar. Mereka juga nekad membela Raja-raja yang terbuang. Ekonomi Malaysia ranap sepenuhnya.

Akhirnya, pihak asing pun tampil memberi ‘bantuan’ sekali gus, segala sumber dan hasil negara entah bagaimana, tiba-tiba menjadi milik mereka.

Hanya beberapa penggal PR memerintah, Malaysia kembali menjadi negara dunia ketiga.

Jika kaum Cina bimbang dengan penguasaan PAS, kaum Melayu pula bimbang dengan penguasaan DAP. Justeru, kenapa perlu diambil risiko memberi undi kepada mana-mana dari kedua parti ini?

Di bawah BN, kaum Cina telah pun berjaya menguasai 80% kek ekonomi Malaysia. Di bawah BN juga, Islam kekal di kedudukan tertinggi dan umat Islam berpeluang mengerjakan ibadah tanpa batasan.

Pendek kata, jika wang yang dikhuatiri oleh kaum Cina, maka BN memberi mereka peluang mengejarnya dan jika akhirat yang dikejar kaum Melayu maka BN tidak pernah menghalang mereka merebutnya.

Hidup kita ternyata aman, damai, sejahtera dan makmur di bawah pemerintahan BN. Justeru, tepuk dada, tanya selera, apakah yang lebih penting dari keselamatan dan kesejahteraan keluarga dan generasi akan datang? Kenapa kita harus mengambil risiko mengundi ‘malaikat yang kita tidak kenal?’NOTA: Nukilan pembaca blog yang ingin kekal tanpa nama. Site Meter

12 comments:

Anonymous said...


Kalau ahli dan pemimpin BN tak sedar diri lagi, memang patut kalah pun. Bukan gitu?
Dah dekat nak pilihanraya pun masing-masing sibuk hal lain. Yang duk dikubu DAP pulak gatai nak kahwin baru. haramjaddah

Anonymous said...

DAP dah ambik kuasa jual pungggkok pung tak dapat balik kat orang Melayu.

Sidajjal tu boleh hidup sebab dia bukan peduli pasai Melayu. Dia hanya nak jadi PM. Dah jadi PM bermaharajalela dia tarbi punggkok rakyat.

Golongan muda kita ni taksub sgt dgn Dap sampai sanggup londeh seluar. Ingatlah pesan orang tua tua , sesal dahulu pendapatan

Anonymous said...

Sekurang-kurangnya dapat bubur jugak.

Tak kan nak makan kerak nasi selama 55 tahun?

Anonymous said...

Kalau AMNO jalan dengan betul ini hal ta jadi. Sudah salah jalan dan walaupun da bagi tahu ada salah degil ta mahu ubah. Dalam negara ini pijak gambar PM lebeh salah daripada rasuah dan jenayah. Mungkin kita pelu hudud bagi betulkan jalan.

Anonymous said...

ENTRI YANG MENARIK TAPI RAKYAT MARHAIN FAHAM KA ????

PEMIMPIN UMNO RETI KA....DOK NAMPAK KERUSI JA KOT

Anonymous said...

Dan Singapura mohon kembali menjadi negeri dalam Persekutuan Malaysia. Lalu dengan kekuatan 60 kerusi PAP yang akan bergabung dengan DAP, maka jadilah Negara Malaysia kepunyaan dan hak milik kaum Cina. Lalu ditukarkan nama negara Malaysia. Kemudian, semua kaum cina akan menjadi penentu nasib kaum-kaum lain. ketika itu mulalah, hilangnya melayu didunia.

Anonymous said...

Purbaoid ketinggalan zaman. Orang
Masak dengan periok elektrik mana nasi berkerak! Tetapi kau ingat! Bubur tu bukan bubur lambuk. Ia bubur masakan cina - dimakan dengan stew babi. He he he

Anonymous said...

Nanti buntut pun kena potong jugak. Ialah bagi mereka suka tunjuk punggung...

Anonymous said...

Kau ingat rakyat sekarang seperti rakyat 57an lepas merdeka dulu? Rakyat sekarang majoriti ada bersekolah! Terima kasih kepada Kerajaan BN (terutama UMNO) yang memerintah dengan baik selama 55 tahun dah (and still going strong!). Yang ada susah atau kurang nak faham apabila mereka dihasut Penghasut Rakyat (PR).

Anonymous said...

Maaanyaak muutot wow! Semua Melayu punya. Selalu kena jumor kelana tidak lenti lenti belak maah!

Anonymous said...

What a brilliant post!

Anonymous said...

hudud bukan penyelesaian-
umat tak DI DIDIK manakan nak patuh pada agama..amal kerana cinta-bukan amal sebab takut..kalo indah orang bukan melayu pun suka hudud sebab dah subur dan terdidik..
kiasan
*sekolah sekolah kat malaysia menghukum murid2 nya selepas gagal dalam ujian..sebab tak pernah DIDIDIK.