Sunday 23 September 2012

Suara Hati Dr Mahathir ... THINK!

Updated!SAYA sedih. Bukanlah saya berharap kerana kesedihan saya akan menarik simpati sesiapa. Hanya saya ingin menyatakan perasaan saya- perasaan apabila melihat kaum bangsa saya, orang Melayu, begitu sekali tidak tahu bersyukur, begitu sekali mudah lupa, begitu sekali mudah dipengaruhi dan diperalat oleh orang lain sehingga sanggup memburukkan bangsa sendiri.


Bagi generasi yang dilahirkan selepas merdeka tentulah mereka tidak merasai sendiri kehinaan yang dialami oleh orang Melayu semasa mereka dijajah dahulu. Tetapi takkanlah mereka tidak baca sejarah bangsa mereka. Jika mereka sudah lupa, jika mereka tidak dapat memahami pahit maung, pedih perit bangsa yang dijajah, izinkan saya yang biasa dengan tiga penjajahan bercerita sedikit berkenaan orang Melayu semasa dijajah. 


Rata-rata mereka miskin, tidak berilmu pengetahuan, tidak memiliki apa-apa kecekapan, tidak terdaya mempertahan negeri-negeri mereka. Mereka terpaksa bertuankan orang putih Inggeris yang mereka terima sebagai Tuan mereka di negeri mereka sendiri. Mereka bukan tuan rumah. Mereka sebenarnya hamba rumah yang diduduki orang lain. 

Orang putih, secara terbuka menyatakan orang Melayu adalah bodoh dan malas, tidak mampu menyumbang apa-apa kepada pembangunan negeri-negeri mereka. Mereka hanya layak jadi pemandu kereta dan orderly atau budak pejabat atau kerani. Mereka dianggap tidak berkebolehan melaksanakan apa-apa kerja yang dipertanggungjawab kepada mereka. Orang asing dari India dan Cina perlu dibawa masuk untuk mengatasi masalah Melayu malas dan tidak cekap. 

Datang Jepun. Orang Melayu hilang jawatan perkeranian dan jawatan-jawatan rendah yang lain. Mereka terpaksa jadi penjual pisang di tepi jalan - kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. 

Jika tidak tunduk serendah mungkin apabila lalu di hadapan askar Jepun, mereka dipaksa tatang ketulan batu yang besar sehingga mereka pening dan jatuh. Mereka diarah panjat pohon kelapa untuk dapat buah kelapa bagi askar Jepun. Jika gagal mereka ditempeleng dan terbongkok-bongkok meminta maaf daripada askar Jepun. 

Tanpa bertanya sedikitpun akan pandangan orang Melayu sebagai pemilik negeri-negeri Melayu, Jepun menghadiahkan empat buah negeri Melayu, iaitu Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu kepada Siam, kerana membalas budi Siam. 

Di bawah pemerintahan Siam, orang Melayu diarah supaya menghormati lagu kebangsaan Siam dan bendera Siam. Saya lihat sendiri seorang orang tua Melayu yang tidak turun basikalnya semasa lagu kebangsaan Siam dimainkan, ditendang di kepala oleh askar Siam apabila lagu berhenti dan ia jatuh terlentang di atas jalan. Saya dan beberapa Melayu lain tidak berani menolong orang tua yang telah jatuh. Kami bangsa yang dijajah dan boleh ditendang oleh sesiapa yang menjajah bangsa kami. Jangan siapa tolong. 

Kemudian, British kembali dan raja-raja Melayu diugut akan diturunkan dari takhta mereka jika tidak tandatangan perjanjian Mac Michael supaya negeri-negeri Melayu diserah secara langsung kepada British. Dan raja Melayu pun tandatangan dan diturunkan pangkat kepada kadi besar negeri mereka. 

Cadangan Malayan Union British bertujuan menamatkan negeri-negeri Melayu sebagai Tanah Melayu, milik orang Melayu. Ia akan jadi milik siapa sahaja yang mendapat taraf rakyat Malayan Union milik British. 

Dalam keadaan orang Melayu begitu miskin, daif dan tidak berilmu pengetahuan, tidak memiliki apa-apa kecekapan, tidak mempunyai senjata, tidak tahu berniaga, sudah tentu mereka akan menjadi kuli dan hamba kepada orang lain yang lebih pintar, lebih cekap dan lebih kaya daripada mereka. Sudah tentu tidak akan ada Tanah Melayu, tanah tumpah darahnya orang Melayu. Mereka akan jadi bangsa yang tidak bernegara, tidak bertanahair. Tidak ada masa depan bagi mereka. 

Alhamdulillah. Di saat itu mereka tiba-tiba sedar. Berkat beberapa kerat di antara mereka yang terpelajar yang tahu akan malapetaka yang menanti bangsa mereka, mereka ketepikan sikap kenegerian mereka dan kesetiaan kepada raja masing-masing atau kepada keturunan mereka. Mereka bersatu dan bangun menentang rancangan Malayan Union British. Perpaduan Melayu yang tumpat ini, pendirian mereka yang tidak berbelah-bahagi berkenaan penolakan Malayan Union memaksa British gugurkan rancangan mereka dan kembalikan negeri-negeri Melayu bersama Pulau Pinang dan Melaka yang dimiliki British kepada orang Melayu. Maka terselamatlah orang Melayu dan negeri mereka. 

Malangnya sekembalinya sahaja Semenanjung Tanah Melayu ke tangan orang Melayu, maka bermulalah rebutan untuk nikmat yang datang dengan pemerintahan sendiri, khususnya untuk menjadi ahli dalam dewan-dewan negeri dan dewan undangan Persekutuan. Keahlian ini menjanjikan pangkat, elaun dan lain-lain kemudahan. 

Untuk bekerja sebagai budak pejabat memerlukan kelulusan tertentu. Tetapi untuk menjadi Yang Berhormat, menteri, bahkan Perdana Menteri tidak memerlukan apa-apa sijil atau kelulusan. 

Yang kecewa, yang tidak dapat nikmat yang dikejar lupa akan nikmat perpaduan dan mereka tinggalkan UMNO untuk tubuh kesatuan mereka sendiri. Dengan ini mereka akan dapat dicalon oleh parti mereka untuk bertanding dalam pilihan raya yang akan datang. 

Kumpulan pertama yang menubuh parti serpihan terdiri daripada ulama dalam UMNO yang kecewa kerana permintaan mereka supaya 10 daripada mereka dicalonkan oleh Tunku Abdul Rahman ditolak olehnya dan hanya satu sahaja yang diberi kepada kumpulan ini. 

Tetapi Tuhan Maha Kaya. Rata-rata orang Melayu terus menyokong UMNO yang mana ini memberi kemenangan kepada UMNO dan rakan-rakannya. Demikianlah besarnya sokongan ini sehingga British terpaksa serah kuasa kepada Perikatan ciptaan UMNO. Jika Parti Islam mendapat lebih daripada satu kerusi, nescaya kemerdekaan tidak tercapai pada 1957. 

Tanpa merampas hak orang lain, pemerintahan yang bertunggak kepada Melayu berjaya membangunkan negara dan memberi kepada bangsa Melayu dan bumiputera lain pelajaran, latihan dan peluang yang tidak pernah dinikmati oleh mereka semasa dijajah. 

Berkat semua ini maka terpulihlah maruah bangsa Melayu. Alhamdulillah. 

Ramalan bahawa pemerintahan yang dipimpin Melayu ini akan merampas hak dan harta kaum lain tidak menjadi kenyataan. Sebaliknya pimpinan yang diterajui Melayu berjaya memajukan negara sehingga dikagumi dunia. 

Semua ini terang dan nyata. Dunia akui kebolehan orang Melayu yang memimpin Malaysia. Tetapi mereka belum sampai ke tahap bersaing dengan kaum lain terutama dalam bidang perniagaan dan perusahaan. 

Malangnya kejayaan yang sedikit ini telah menjadikan mereka bongkak dan tamak. Rebutan kuasa antara mereka terus berlaku dan rebutan yang berpunca kepada ketamakan individu tertentu menyebabkan perpecahan dan serpihan daripada parti utama mereka. 

Mereka yang kecewa kerana gagal merebut tempat menghasut ahli-ahli dan pemimpin kerdil untuk menyertai mereka, untuk menjayakan hasrat sempit mereka merebut kuasa, terutama untuk menjadi Perdana Menteri. Untuk ini mereka membohong, menyalahtafsir agama, menyokong orang lain yang tidak suka melihat orang Melayu meraih walaupun sedikit kekayaan, kedudukan dan nikmat yang terdapat di negara ini. 

Hasilnya ialah perpaduan Melayu diganti dengan perpecahan. Orang Melayu yang dahulu digeruni oleh British kerana kukuhnya perpaduan mereka, sekarang berpecah kepada tiga kumpulan kecil yang terpaksa mengemis untuk mendapat sokongan orang lain termasuk mereka yang menentang segala usaha untuk mengimbangkan kedudukan orang Melayu dengan kaum-kaum lain. 

Sokongan orang lain ini tidak diberi secara percuma. Jika mana-mana daripada parti Melayu ini memenangi pilihan raya dan mendirikan Kerajaan, tak dapat tidak Kerajaan ini akan terpaksa mengikuti telunjuk orang lain. Melayu tidak lagi akan menjadi tunggak kepada pemerintahan negara yang mereka rela berkongsi dengan orang lain. Mereka akan jadi puak minoriti dalam pakatan yang mereka sertai. Inilah yang akan terjadi hasil perpecahan orang Melayu. 

Siapakah yang membawa malapetaka ini. Tak lain tak bukan malapetaka ini dibawa oleh orang Melayu sendiri - orang Melayu yang tamak, orang Melayu yang kurang pintar, orang Melayu yang mudah dipengaruhi nafsu, yang mudah dikuasai oleh perasaan benci apabila dihasut. 

Orang Melayu sudah lupa akan betapa hinanya mereka semasa dijajah dahulu. Mereka tidak pun mengakui akan nikmat yang banyak yang dinikmati oleh mereka setelah merdeka dan mereka menerajui Kerajaan - Kerajaan Malaysia merdeka. 

Oleh kerana lupa dan tidak bersyukur, mereka rela supaya perpaduan yang memberi kekuatan kepada mereka dimusnahkan. Mereka sanggup dipecah dan dipisah daripada kuasa yang sedikit yang ada pada mereka. 

Sebab inilah yang saya sedih. Bangsa saya jelas tidak dapat menangani kejayaan. Bangsa saya mudah lupa. Bangsa saya tidak tahu bersyukur. Bangsa saya tidak tahu mengambil iktibar daripada nasib yang menimpa kaum sebangsa yang hari ini tinggal di wilayah yang dikuasai orang lain. 

Jangan bersedih dan bersimpati dengan saya. Bersimpatilah dan bersedihlah dengan diri sendiri, dengan anak cucu yang akan alami masa depan yang gelap kerana kita tamak dan begitu benci kepada bangsa dan pemerintahan oleh kita sendiri. 


Dr Mahathir Mohamad 
23hb September, 2012 – 7 Zulkaedah 1433 H17 comments:

Anonymous said...

MUTIARA KATA

Anonymous said...


Classic Dr Mahathir. One sentence puts the whole issue in proper perspective.

exDAP Rawang

SakaratulMaut. said...

Tak heranlah dia semakin nyanyuk dan serabut kerana dia ikut suara hati bukan suara akal...bak kata perumpamaan, ikut rasa binasa ikut hati mati...dia terlampau turutkan hati(nafsu)tanpa mengunakan akal yg diberikan oleh Allah SWT..Hakikatnya nafsu adalah iblis yg akan membakar dirinya sendiri sehingga padam. Nafsu juga lah yg membuat seseorang itu menjadi tamak, sombong, munafik dll lagi sifat tercela yg dibenci Allah SWT.

Anonymous said...

SakaratulMaut,

Kita masih beruntung dan bernasib baik kerana masih ada pemimpin Melayu yang di katakan nyanyuk mempunyai pandangan dan nasihat cukup baik dan sempurna untuk kita berhati hati dalam melalui hidup yang penuh dengan dugaan.Seandainya kita tidak di peringatkan oleh nya nescaya kita akan terjerumus dengan umpan umpan yang indah belaka terkala kita pejam mata tetapi ia akan hilang terkala kita membuka mata.Ancaman baru kepada rakyat Malaysia khasNYA kepada bangsa Melayu ialah APABILA PEMIKIRAN TIDAK DAPAT MEMBEZA ANTARA BAIK DAN BURUK ATAU SALAH DAN BETUL.

Anonymous said...

Speak for yourself Old Man!!!

Perspective?! His Perspective is that of a Demented Bitter Old Man!

Anonymous said...

Hehe...sakaratul maut....elok nick 2...ingat sndiri arr...hehe

Anonymous said...

jasa dia lagi byk dr kau yg duk melalut kat komen blog org. tang sembang nk hebattttttt iblis bagai suma masuk..

Anonymous said...

TDM tunjuk kat arah Anwar, le. Jangan perasaan lah rakyat yang lain.

Pengampu saje yang mengada-ngada.

Dah 22 tahun memerintah, kekuatan siapa yang beliau binakan?

Anonymous said...

Belum ada pemimpin yang setanding dengan beliau yang amat berjasa kepada kepada rakyat Malaysia.Sekiranya ada rakyat Malaysia yang menafikan jasanya adalah di sebabkan kepercayaan dan fahami politik yang berbeza.

tebing tinggi said...


perfect massage ,'kapada mereka yang befikir'.

Anonymous said...

To Anon Sept 23, 1.31 pm

To most of us esp the silence malay,Dr M is a great stateman. Only stupid fool cant realise this.

Apanama said...

Whenever I'm 'in communication' with God, the only things I ask without fail is for 'Him' to bless both Tun Dr Mahathir and Tun Siti Hasmah with good health and happiness.

Thank God Dr Mahathir is with us and Thank God that he maintains a razor sharp mind which he works daily for the future of us all.

Put politics aside for 15minutes and THINK about what he says.

Thank you Tun Dr Mahathir ... Jasa mu akan tetap kami kenang.Anonymous said...

Saya menetap di bumi Arab. Hampir kesemua mereka menyanjungi TDM dan memohon kalaulah ada pemimpin Arab seperti TDM, negara mereka tidak akan kucar kacir begini.

Orang Melayu memang tak tahu bersyukur dan ramai yang bodoh. Sebab itu senang digula2kan oleh orang putih, cina dan india sampai sekarang. Hak yang ada dalam tangan mahu dilepaskan.

Tak terfikirkah bahawa Allah panjangkan unur TDM untuk terus menyedarkan orang Melayu? tak terfikirkan Tanah Melayu adalah bumi bertuah yang sentiasa dilindungi Allah? Kenapa harus ditukar hak itu? Tak terfikirkan Melayu harus mempertahankan hak sendiri sebagaimana mereka memperjuangkan budaya bangsa dan bahasa mereka?

Fikirlah!!!

Anonymous said...

Yes -
1) Stupid fools (among the Malays or Bumiputras);
2) Despicable, selfish, arrogant, Malay/Bumiputra scoundrels; and
3) Self-declared 'enemies' of the Malays but they are 'friends' to 1 and 2 above.

Anonymous said...

I am a Sarawakian Malay born in the early 50's. To me every bit of Dr Mahathir's writing is the truth. The reality of the time then. Even though I did not experienced the Japanese humiliation, I believe I have been humiliated enough going through school and going through life itself as a Malay teenager. That was before Sarawak joined Malaysia. The future, in terms of getting educated was grim! When results of public examinations - Primary 6
Selection, Form 3 Sarawak Junior Examination, Senior Certificate Examination and the High School Certificate Examination - the news paper pages were filled with others but not the Malay students especially those from Malay schools. I really felt intimidated by the situation. But some local college trained teachers tried to instill in us, timid Malay boys, the importance of education. Of not to be contented with the easy going kampung
life. Strive for a brighter future. Be different from our parents. Some of us have made it. I remember we were talking about the success of YAB Pehin Seri Taib and a few others. It was an uphill struggle for us. The grades we made, by right were not sufficient to qualify us a university entrance. But came Malaysia the Perikatan Government, knowing our handicap and shortcoming gave the chance for us Malay students with weak but adequate passes to pursue our university education albeit locally. And we were given the Federa 'Scholarship'. Not because of our academic excellence; it was because we were poor. I did not only completed my first degree but went overseas for postgraduate qualifications. If my poor parents were first Sarawak Malaysian generation, I am second. And my children are the third generation. I have no problem with my children - academically speaking. They are all graduates (one is going to be, insya-Allah) and they are now employed by renown international companies. I am paying for our last child's university education. I don't feel intimidated anymore. My children have never felt intimidated. They got the chance going to school while we were overseas. They intermingled with american and european children. They stood tall! Yes, I am indebted to the PERIKATAN or BN, especially UMNO. You have made us, 'Berdiri sama tinggi; duduk sama rendah' with everybody else in this world. I do feel very strongly positive towards Dr Mahathir's words. Malays still need to unite behind UMNO. I don't think we are power-wise affluent already. We still need political unity in order to hold on to the ruling power and continue to consolidate our 'marwah'.
our 'marwah'.

Anonymous said...

Yes, Dr M was spot on. Only those who had gone through those sufferings felt that more should be done for the Bumiputras otherwise they would be slaves in their own country! Don't anybody understand that? The non-Bumis should understand this too, otherwise we would never have a peaceful future. The Malays have been extremely tolerant all these years, it's about time we react and put out foot down! Singapore have done it, they destroyed the Malay villages like what is happening to Penang. I only pray that the government of BN pull up their socks once and for all to make make sure that we maintain peace among the races by implementing a balanced policy economically and strategically. Otherwise BN can say goodbye at the next election as the Malays are getting fed up with their non action attitude! It's no use being a developed country where the Malays own very little of the economy!

Anonymous said...

Thanks Dr M. Your 'Suara Hati' should be read by everybody regardless of race. Malaysia will forever be a multiracial country. The Malays have no intention to get rid of the Chinese or other races. We get along well when we go to school together but now with vernacular schools and their racist needs the children do not mix together anymore. I had a shock many years back when I saw two teams of different races playing soccer separately on the same field! To me racial harmony has gone to the dogs, it never happened during my time in the 60's. For the future of our children, please come to your senses. It is going to take a few generations to bring racial harmony to this country. Now, the other races can't even speak BM properly, how do you expect to serve in the public service? They say that the Malays control the public sector, but who controls the private sector? That is the only choice the Malays have but do they care? They are too greedy to think about it.
Finally I wish Dr M and family the best of health.