Monday, 6 July 2015

Do what is right




9 comments:

Anonymous said...

Salam semua,

Ada ustad dan lain2 ragu2 kata kenapa x pakai secret account?

Saya ada beberapa soalan untuk ditanyakan:-

No.1...ustad percaya ke kalau buka akaun atas nama org lain mahupun keluarga sendiri? Ada kemungkinan tak kalau pakai nama org lain duit boleh lesap? Penat2 buat keje pastu org lain sapu...
No.2...sykt kewangan mana nak bagi buka akaun "tak bernama" atau atas nama "secret"?
No.3...adakah tarikh2 pemindahan tu berjarak jauh antara 1 sama lain? Apa jenis bisnes yg buat pemindahan begitu cepat diantara mereka dan kenapa?
No.4...Kenapa perlu bberapa syarikat untuk pemindahan itu kalau hujung2nya berhenti di 1 akaun? Kenapa tidak terus kpd penerima?
No.5...Perlu atau tidak mengikut akta BAFIA pemindahan wang sebegini banyak harus di maklumkan kepada pihak berkenaan? Jika ya apa yg pihak berkenaan sudah buat utk pastikan kesahihan transaksi tersebut? Jika tidak kenapa pihak berkenaan mendiamkan diri? Patutkah soalan ini ditanya juga kpd pemilik sykt kewangan berkenaan serta pihak yg ditugaskan memantau keseluruhan sistem kewangan?
No.6...Adakah kemungkinan pihak yg ingin menyiasat akan mengalami kesukaran kerana banyak syarikat perlu di teliti maklumatnya berbanding dgn hanya 1 sykt (maknanya dari a pembayar terus ke b penerima)? Adakah ini strategi yg baik utk mengelirukan mereka?
No.7...Kenapa tidak 1 pun pihak terlibat mengeluarkan kenyataan bertulis bersama bukti dalam masa 24jam memandangkan ia melibatkan integriti beliau, institusi kewangan, negara dan seluruh rakyatnya?
No.8...Patut ke ustad buang masa utk bincang2 dgn peguam bilamana ustad sendiri tahu yg dokumen tersebut memang palsu?
No.9...Adakah ustad dlm keadaan tertekan skrg akan cuba memohon bantuan walaupun dr negara yahudi? Adakah ustad akan terima shj apa syarat2 mereka utk bantuan yg akan mereka berikan?

LK

Anonymous said...

"Video itu Besi"
--Hadi Awang 2011

"Dokumen itu Kertas"
--Haron Din 2015???

LOL !!!

:)
./mkh

Anonymous said...

http://www.thestar.com.my/News/Nation/2015/07/05/najib-razak-says-if-wants-to-rob-will-never-put-money-in-malaysia/

Najib: Would I steal and put money in country?


ya ds jibby saya faham, kalau ds jibby nak curi sudah tentu ds jibby dah suruh transfer kat akaun peribadi luar negara, ni mesti untuk kegunaan parti, sebab tu ds jibby suruh masukkan kedalam akaun peribadi dalam ambank. sugguh besar pengorbanan ds jibby, apalah tun m ni bising2. :)

./mkh

Anonymous said...

salam apanama,

with respect why do u bother telling this to the umno guys.

who would listen.

if they are the kind of people u think they are they would have listen long time ago.

they dont deserve any support anymore

Anonymous said...

It is clear that this is a complex case of possible breach of trust at the highest levels of government. Hence, it requires the attention of a Royal Commission of Inquiry that is impervious to the partisan influences of political interests

Wall Straight said...

Pahlawan Bugis yang cerdik bijaksana itu boleh cuba jawab macam ini:-

"Itu wang bapak saya, Tun Adbul Razak yang bagi"

"Kan dah beritahu lama dahulu bapak saya kaya raya!"

"Kalau nak tahu maklumat lanjut mengenai wang US$700juta itu, boleh tuju semua pertanyaan kepada Tun Razak sendiri"

Anonymous said...

Najib is the most CLUELESS PM ever. Just declare on oath that you never had any account with AmBank and that the account mentioned di not belong to you.

As simple as that. No need to spin any more. People are sick and tired of all your rhetoric and boogeys blooper boast.

Anonymous said...

saya bole jawab soalan no.4... ini yg dikatakan money laundering...pembersihan berperingkat melalui beberapa akaun untuk menghilangkan kekotoran atau money trail tetapi selalunya penerima akaun terakhir sepatutnya pihak ketiga dan bukan najib sekiranya mmg sah akaun itu milik najib..pelik tapi benar..

Sharul Nizam said...


Najib has to go. Ridiculously incompetence for a Prime Minister.

Kalau tak salah, that should be very easy to refute. Tun M dulu bila orang tuduh duit berbillion di swiss account, dia kata, boleh tolong bagi ic dan nama sekali, dia kan sue. Senang je penyelesaiannya.

Kalau salah, at least be creative la like Anwar. Deny deny deny pun nampak lembik.

Irregardless, he should resign because he does not seem to know what to do. Can't think without input from advisors.