Tuesday, 14 July 2015

KRISIS TABUNG HAJI & 1MDB - SIAPA BOHONG?



Saksikan sendiri bagaimana isu ini diputar-belit. Saya pasti rakyat mampu berfikir. 

Kenapa urusniaga pembelian tanah sekangkang kera dengan harga tinggi melangit dari 1MDB ini belum dibatalkan atau tanah tersebut dijual balik dengan keuntungan jutaan ringgit, seperti yang dijanjikan sebelum ini? 

Apakah urusniaga Tabung Haji dengan syarikat broker tanah bermasalah seperti 1MDB itu HALAL atau HARAM? 

Apakah benar duit tabungan pencarum digunakan untuk menyelamatkan 1MDB? 

Persoalan-persoalan ini harus dijawab oleh pihak berwajib. 

Rasanya kakitangan Tabung Haji sendiri sudah mula hilang sabar akan krisis yang mengaibkan nama baik institusi yang telah berjasa kepada rakyat ini.

Apa kesudahan krisis ini? Sorok bawah tikar dan buat tak tahu kerana skandal besar 1MDB yang dihadapi pemimpin negara pun boleh diputarbelit sehingga ada yang mula was-was dengan kebenaran? 

Kita tunggu dan lihat... nilai serta budi pekerti mereka yang bergelar pemimpin. 



30 comments:

Anonymous said...

wassalam. Walaupun baki duit eden diTH tak seberapo eden nak keluarkanlah lopes raya ni. Eden dah tak dapet nak pocayo lah donganpentadbiran TH yg ado ni. Duit orang nak ko Mokah pun bolih diputar bolitkan. Baik Pengurusi atau Montori yg bertanggungjawab samo jo. Hanyo nak dapet undi dan populoriti. Sano sini buet kenyataan tapi kojo botul tak buet. macam mano dio jadi Pengurusi pun eden tak tau. Apo kritiria dio dibori jawatan tu pun?

Anonymous said...

elok lah keluarkan
.masuk tabung memali...

Anonymous said...

futurefastforward.com/images/stories/featurearticles/Jho_Low_Crime_Syndicate_and_Bank_Negara.pdf

Anonymous said...

bukan setakat basi je ni, dah naik berulat ..... kartun upin & ipin betul!

Anonymous said...

On the authority of Abu Hurayrah (r.a.), who said that the Messenger of Allah (ﷺ) said:

"If Allah loves a servant (human creature)of His, He calls Archangel Jibril (a.s.) and says: 'I love So-and-so, therefore love him'. The Prophet (pbuh) said: 'So Jibril loves him. Then Jibril(Gabriel) calls out in heaven, saying: 'Allah loves So-and-so, therefore love him'. And the inhabitants of heaven will love him. The Prophet (s.a.w.) said: 'Then acceptance of him is established on earth.
But if Allah abhors a servant [of His], He calls Jibril and says: 'I abhor So-and-so, therefore abhor him'. So Archangel Jibril abhors him. Then Jibril calls out to the inhabitants of heaven: 'Allah abhors So-and-so, therefore abhor him'. The Prophet (pbuh) said: 'So they abhor him, and the person is abhorred throughout the earth."
(Related by Muslim, al-Bukhari, Malik, and at-Tirmidzi)

Tabung Haji admnistrators should be scrupulous in their operations on behalf of the Muslim ummah. Their work could lead to great merit for themselves or it may prove a terrible calamity for their souls.

Anonymous said...

Kalau harap duit simpanan tak cukup nak pegi Haji. Nasib baik tabung haji subsidi lagi.

Anonymous said...

Kita di omong-omongkan kononya TH lah yang terbaik menguruskan urusan haji tetapi sebenarnya urusan haji di Thailand dan Indonesia lebih baik serta lebih murah. Pernah terdengar ada puak-puak TH yang kowtim dengan sheikh2 hotel di Mekah bincang harga penginapan disana...

Taufiq Hidayat Rahmat said...

Sahabat,

Pse check latest news in The Sydney Morning Herald.....petikannya:

...Fairfax Media understands that senior officials in Canberra are aware of intelligence that implicates people in the offices of both Mr Najib and his predecessor, Abdullah Badawi, in allegedly improper dealings involving two Australian Reserve Bank firms over contracts to print polymer bank notes....

JV said...

I am a non muslim. But yet this TH problem interests me because similar problems have occurred in KWAP, KWSP and PNB. So this is not a problem among muslims but the entire Malaysians and anyone else contributing to EPF !

Anonymous said...

eden pon samo jugak, raso tak puas hati den ni. esok jugak eden nak keluorkan duit eden kat tabong hajji tu, bedah oiiii.

Anonymous said...

Kita hidup dalam zaman yang pelik. Yang mencuri, rompak, menipu dan putarbelit dilantik menjawatan jawatan penting hampir disemua tempat strategik. Lihat keliling. Yang nampak baik pun rupanya jahanam. Mentri Kewangan ii contoh terbaik. Bohong demi kepentingan diri. Allah pasti laknati golongan ini.

Anonymous said...


HANYA DATO SRI AHMAD ZAHID HAMIDI YANG MAMPU MEMBANTU KITA KELUAR DARI KRISIS NASIONAL INI. DATO SRI AHMAD ZAHID HAMIDI KUAT PEGANGAN AGAMANYA, BUKAN SEPERTI YANG LAIN. KAMI YAKIN DATO AHMAD ZAHID HAMIDI ADALAH PEMIMPIN YANG BERPEGANG TEGOH KPD AJARAN AGAMA DAN TIDAK MUNGKIN BERSEKONGKOL DENGAN MEREKA YANG JELAS TELAH MENGKHIANATI IBU PERTIWI. KAMI MENANTI DATO SRI AHMAD ZAHID HAMIDI TAMPIL SEBAGAI KHALIFAH YANG MENYELAMATKAN UMAT DARI TERJERUMUS DALAM KEHINAAN.

ALLAHUUAKBAR

cucu kiyai

Anonymous said...

"shift" key kat keyboard komputer rosak ke cucu kiyai? lol

Anonymous said...

Sorry just can't help being offended by PPIM. http://m.themalaymailonline.com/malaysia/article/swindling-is-part-of-chinese-trading-culture-muslim-group-claims

I wish these so-called Muslim NGOs will come out more strongly on our 1MDB issue!

Kalau PeeM bersuhabat dengan si Fei Chai CINA untuk tipu duit rakyat okay ke?

Kenapa diam je pasal Jho Low?

Tapi semua Cina kat seluruh Mesia kau berani kutuk pasal isu Low Yat?

Pasal fei chai tu DIAM.

Menyampah tahap banggang.

Muhd

Anonymous said...

Ada video nak topple pm plak! Lawak siot ..... Apa nak jadi malaysia, investigation sudah masuk longkang ke? Masih tunggu the 4 stoogers taking action? Tak masuk akal betul .......

Anonymous said...

saya rasa kalau di buat survey keatas semua ketua-ketua bahagian UMNO dan pemimpin-pemimpin dalam MT UMNO, 99% akan kata apa salah duit ~700Million USD masuk dalam akaun PM, dia guna untuk parti (sebahagian untuk dia dan keluarga enjoy itu biasalah), ini semua perkara biasa dalam UMNO, kami semua masyuuk sama. LOL

./mkh

Anonymous said...

kalau saya dan keluarga pergi ke lowyat, kami hanya akan beli barang dari kedai yang "authorized dealer" seperti kedai mac dan sony, etc. kedai-kedai lain, tak kira lah, paki, cina, melayu, india ke yang jual kat sana kami tak layan. just dont support those doggy people tak kira apa bangsa.

Anonymous said...

cucu kiyai,

buat apa DATO SRI AHMAD ZAHID HAMIDI setakat jadi PM kat Malaysia, pi ganti khalifah abu bakar baghbadut kat ISIS nun baru rock .... LOL

:)
django

Anonymous said...

Now they are claiming that Lester Melanyi, who has never written for Sarawak Report is the author of this site and claims to have been a forger for us!

We are surprised these types are teaming up with the man who got sacked from Sarawak Tribune for publishing the Allah cartoons.

But, of course, Melanyi is notorious for taking money from whoever will pay and desperation makes strange bedfellows.

Let us confirm. Lester Melanyi has never ever written a word of Sarawak Report – sorry Lester, but we are out of your league.

--SR

Anonymous said...

http://www.rockybru.com.my/2015/07/lester-melanyis-confession.html

Lester Melanyi's Confession Part 1

WAKAKAKAKAKAKA, putar lagi lah nampaknya, cuba jangan tak cuba ..... satu untuk anda, satu juta lah untuk saya .....

Anonymous said...

https://en.wikipedia.org/wiki/Sarawak_Tribune

"2006 Muhammad cartoons controversy"

"During the Jyllands-Posten Muhammad cartoons controversy, the daily reprinted a collection of the cartoons on page 17 of the 4 February 2006 edition to illustrate a story on the topic titled "Cartoon No Big Impact Here". The publication drew flak from the Malaysian government, which consisted predominantly of Muslim politicians. As a result, Lester Melanyi, an editor of the newspaper, resigned from his post for allowing the reprinting of the cartoon."

chers,
./mkh

Anonymous said...

kesian si haji rocky, boleh lah di pi revive Sarawak Tribune after all this, padan lah, secocok ..... LOL

Anonymous said...

http://www.thestar.com.my/News/Nation/2015/07/15/Rahman-video-plot-topple-najib/

Rahman Dahlan: I've seen video confession of person involved in plot to topple Najib

--

http://www.sarawakreport.org/talkback/more-clutching-at-straws/

More Clutching At Straws....

Anonymous said...

Kartun Hari Raya ... LOL

django

http://www.thestar.com.my/News/Nation/2015/07/16/Rahman-I-have-seen-video-Several-Opposition-leaders-implicated-in-malicious-plot/

‘Several Opposition leaders implicated in malicious plot’

Anonymous said...

http://www.sarawakreport.org/2015/07/jho-low-sat-in-on-1mdb-board-meetings-with-the-fmpm-on-the-line-exclusive/

AG busy buat persiapan hari raya kot? Apa nak jadi ngan Malaysia!

Anonymous said...

selamat hari raya bro ...

:)
./mkh

Anonymous said...

http://www.sarawakreport.org/talkback/so-whos-desperate/

Anonymous said...

Saya sudah buat haji,guna th hj travel. Alhamdulillah semua berjln dgn baik. Baik d mekah juga d madinah. Perlu faham org sgt ramai di sana. Byk bersyukur kaki ni masih
dapat berpijak d bumi Allah d sana dgn
izinNya
Mana2 nak pergi travelling d mana d dunia mesti perlu ada perbincangan dgn pihak d sebelah negara yg ingin d lawati.
They may not be the best but they are definitely better from most countries. Syukuri nikmatNya. Tk.

Anonymous said...

Ok..masuk tabung memali...atau tin milo

Anonymous said...

Betul..ngos dah jadi pekak bisu tuli
. Mcm ......