Monday, 13 July 2015

Najib Razak harus berundur sebelum bubur menjadi basi

Berikut adalah pendapat yang di-utarakan seorang rakan yang pernah berkhidmat di Pejabat Perdana Menteri ketika Datuk Seri Najib Razak baru dilantik sebagai Perdana Menteri.  Rakan ini bagaimanapun terpaksa memilih antara baik dan buruk dan telah meninggalkan jawatan bergaji tinggi itu demi prinsip dan harga diri.

Apabila penasihat asing dan pengampu tegar menjadi pilihan, yang benar berjuang demi negara terpaksa berundur sebelum mara dilandasan yang lain.

Baca penelitian beliau dan saranan kenapa Najib Razak harus berundur sebelum nasi yang kini telah menjadi bubur, basi sepenuhnya.

Peluang Umno dan Barisan Nasional nyata semakin hari semakin tipis.  

Perdana Menteri pertama Tunku Abdul Rahman meletak jawatan setelah berlaku rusuhan kaum. Dasar2 beliau yg bersifat status quo tidak disenangi majoriti org Melayu. Tun Razak meninggal dalam jawatan, Tun Hussein melepaskan jawatan akibat masalah kesihatan, Tun Abdullah kerana pencapaian pilihanraya yang terburuk dlm sejarah politik umno/bn (pada ketika itu). Tun Mahathir pula melepaskan jawatan secara sukarela. Bagi DSNTR alasan beliau perlu melepaskan jawatan ada beberapa yg bersifat "major"; A. Pencapaian PRU 13 yg terburuk dlm sejarah mengekalkan kegagalan memperoleh 2/3, undi popular kurang 51 % buat pertama kali dalam sejarah pilihanraya negara dan kemenangan jumlah kerusi parlimen 133 kerusi yang tersedikit berbanding yg pru2 lepas diambilkira nisbah keseluruhan kerusi pada satu2 masa. Alasan yg kerusi melayu yg dimenangi meningkat seumpama alasan ibarat melepas betuk ditangga B. Kehilangan kebolehpercayaan oleh majoriti rakyat. Kredibiliti dan integriti beliau telah rosak sebagai pengerusi bn, presiden umno dan perdana menteri C. Jika beliau kekal sebagai PM parti umno dan bn serta. kerajaan akan menggunakan sepanjang masa sehingga PRU 14 untuk mempertahankan imej beliau bukan utk meningkatkan sokongan dikalangan pengundi sedia ada atau pengundi baru sekadar mengekalkan serta memulih sokongan sedia ada D. Dalam politik tanggapan dan pendapat amat penting. Jika diukur Kedua2 faktor ini maka imej beliau di kalangan pengundi secara khusus dan rakyat Malaysia secara amnys telah hancur luluh E. Malaysia akan menjadi bahan lelucon dunia malahan institusi kita akan diperlekehkan kerana bagaimana pihak menyiasat iaitu agensi2 berkenaan hendak menyiasat tanpa fear and favour seorang yg secara teknikalnya boss yg melantik mereka dan masih bertanggungjawab kepada individu berkenaan F. Bagi menghadapi cabaran semasa luar atau dalam Malaysia memerlukan pemimpin yg unencumbered utk memberi keyakinan kpd majoriti rakyat dan masyarakat antarabangsa. Berikan malaysia dan rakyatnya ruang dan peluang utk terus bergerak ke hadapan bukan regresif ke belakang G. Jika benar beliau sayangkan negara, parti, bangsa dan agamanya korbankanlah perasaan dan step aside dari kepimpinan negara dan parti demi rakyat Malaysia. Berilah peluang kepada malaysians utk dikhidmati secara yang terbaik. Be part of the solution not part of the problem.

#UndurlahNajib

26 comments:

Anonymous said...

Najib you're a clown of the highest order. Our grandfather was a noble Bugis ulama - we would be ashamed to admit you are a bangsawan among them.

Anonymous said...


He won't, bro.

The whole thing will be covered up and the kaki bodek will defend their $$$$$ to the dying breath.

Who loses?

The Malays, all Malaysians, and our country.

We were truly cursed as a nation on the day this lanun bugis became PM.

Even Pak Lah was far, far, better.

Nothing can save us now.

We are working to death so that more RM2 million deposits can be made.

The poor will get poorer, the rich will get more arrogant.

Nothing can save us now.

Anonymous said...

Malaysia will have the 1% and 99% soon

Anonymous said...

Najib ni orang panggil sombong bodoh

Anonymous said...

Lately his face appears distressed rarely smile nor boasts anymore. Najib should be his own man and listen to his conscience instead of listening to rosmah.

He should also consider his father's legacy. His brothers and especially his mother face value.

Rosmah is just the second wife but his blood relatives can never change.

roslan othman said...

Macam mana nak memimpin kalau hidup dalam deperado 24 jam.

Labu8455 said...

"Kepahlawanan Bugis" yang pada Najib hanya melawan menentang rakyat dan kebenaran. Najib terlalu angkuh untuk mengaku yang rata rata rakyat bukan setakat tidak suka tapi sudah mulai membenci pada kesombongan yang terserlah pada diri Najib itu.
Najib sangka dengan menjadikan Ringgit sebagai Raja (Cash is King) dia boleh terus mendapat sokongan dari majoriti rakyat (selain dari kaki bodek,blogger bloger post paid, prepaid and fully paid, penjilat serta pengampu seperti Said Keruak, Ahmad Maslan, Shahrir Samad dan sebagainya). Nama Najib bakal terpahat dalam sejarah negara sebagai PM yang paling korup dan dengan izin Yg Maha Kuasa bakal bersemayam di Sungai Buluh

Anonymous said...

MT must be brave enough to "advice" him to let go, otherwise he will bring down the whole UBN together with him, and risking the unstable, cacamarba opposition administering the country.

Anonymous said...

Talking about "LEGACY" where is that Alim kokwing? - the politikus with pretensions to being an educator?

Anonymous said...

Nasihat. Berhati hati meberi pendapat, kelak takut mejadi doa, dan berbalik kepada tuan. Sekian wasallam.

Anonymous said...

If only his dad used durex....

Anonymous said...

Pahlawan Bugis yg ori adalah macam Raja Haji semasa cuba menawan Melaka dari Penjajah Belanda dulu. Dia terkorban bila terkena peluru meriam Belanda semasa dalam pertempuran. Mayatnya telah dikebumikan di Pengkalan Kempas, Linggi N. Sembilan.
Ini barulah dikatakan "Pahlawan Bugis" yang sejati kerana berani menentang sebarang kemunkinan (against all odds) termasuk maut bukan "Bugis Palsu" yang menggunakan perisai jentera kerajaan mempertahankan diri dari dari salah laku dan penyelewangan melawan peluru dan meriam RAKYAT.

Anonymous said...

Pahlawan Bugis yg asli macam Raja Haji yg terkorban semasa mahu menawan kembali Melaka dari Penjajah Barat terutama Belanda ketika itu. Pahlawan Bugis versi 1MDB ni pula macam mana ? Sedia berkorban jiwa raga juga ke ?

Anonymous said...


Simple as ABC

Beliau Sayangkan Isteri Nya...
Isterinya Sayangkan Duit...
Jadi Beliau Sayangkan Duit!

Anonymous said...

Not so fast Bro .

On the ground the traction is very strong FOR the PM . Who are these ground people ? ... the kampong folk , factory workers ,general workers and the like .
For them Najib is the only PM so far who really cares for the Has Not . He does it not by talking only but by giving out direct handout i.e BRIM to the people . This is one way of alleviating the ' pressure of need' from the folks . They really appreciate it . These folks really do not understand why ' the HAVE ' are dead against BRIM . Their argument is very simple .. " you guys already have your pocket full , dont take whatever we have in our picket " ...

My hearth is with them bro .

PN

Anonymous said...

Apa yg salah sgt pendapat labu8455 tu.Rasanya ramai org berfikiran serupa.

Anonymous said...

Most importantly, under Najib's rule, the average Malaysians regardless of race or religion, suffered most in their maintenance of daily life in that the cost of food and daily consumable are all time high affecting not only the lower income group by the middle one too.

This is all due to recklessly stealing and robbing the treasury by Najib and his cohorts in billions, and the ordinary folks are now forced to top up the shortfall in the form of GST, and petrol price increase ( note: the last one done inspite of crude oil price drop).

Najib's continued stay in office shall open the flood gate for PR's vote count in the next GE, and BN shall be buried in the tong sampah of history.

Anonymous said...

Compare to last year ramadhan,this ramadhan tetiba asyik lawat rakyat.

Anonymous said...

Sekarang sudah tukar. Salam Satu Malaysia jadi Salam Sehati Sejiwa.

hasnul rahman said...

Assalammualaikum wmt,
Orang Melayu dan NGO Melayu kena bangkit sebagaimana orang dulu menentang Malayan Union.
Walaupun yg ditentang kini bukannya Mat Saleh, tapi si najib ni dah menyimpan ramai penasihat ala Residen Inggeris dgn Raja-raja Melayu dulu.

Harapkan Najib undur dgn sukarela payah. Mana dia nak undur? Dia tahu apa yg dia buat tu salah dan dah tak mampu nak diselamatkan. Orang lain boleh dikelentong, diri sendiri tak akan mampu ditipu. Lagipun kalau Najib turun, maka tersangatlah malunya si Rosmah Galmour yg beranggapan hidup ini hanya didunia saja.
Kalau Najib undur sekarang maka mudahlah dia disiasat dan dia tahu nasibnya akan seangkatan dgn Nuor. Sungai Buloh menanti dgn setianya.

Apapun, selagi NGO Melayu tak mampu menggerakkan perpaduan Melayu sebagaimana Dato' Onn bergerak hingga tertubuhnya UMNO bersama 32 Pertubuhan-pertubuhan Melayu (sekarang NGO ler), selagi itulah Najib akan 'tercongok' dikerusi PM tu dan kerjanya hingga ke PRU 14 hanyalah bagaimana nak selamatkan diri. Sementara para penjilat dan penyokong dikalangan menteri yg sama korup sepertinya akan berterusan walaupun pelbagai bukti nyata telah terdedah.

Selagi Najib jadi PM sehingga PRU akan datang, selama itu rakyat akan terabai dan terbiar tanpa perhatian serius PMnya. PMnya asyik nak tabur duit sana-sani untuk ambil hati rakyat yg dah tak berhati lagi dgnnya.
Wallahhu'alam.

Anonymous said...

dah basi pun ....

Anonymous said...

I live in kampung too. Not all kampung people like you think are simple fools. What Najib take for himself is thousands times more what he give us poor people.

Anonymous said...

Betul jugak.... Kenapa tukar ek? Kot2 org dah xder hati dgn org yg sakit jiwa ni kot.... Hehehe

Anonymous said...

husni and ahmad maslan are really dumb fucks! diaorang ni tahu tak yang boss dia lanun? or sama2 melanun ......

./mkh

Anonymous said...

Ahli kabinet semuanya tak ada telor termasuklah Muhyuddin Yasin. Dulu kat Janda Baik cakap begitu berani tetapi sekarang jadi tikus.

Anonymous said...

LEBIH BAIK TAK PAYAH BAGI (BRIM)KALAU SEMUA CUKAI NAIK. BRIM UNTUK BANTUAN KPD RAKYAT,DGN ADA NYA CUKAI² GST. SEOLAH-OLAH DUIT BRIM DI MASUKKAN KE DALAM POKET DUIT DIA!!!